請教CHING一個問題,SONY SAL-16105,SONG SAL 1650 f2.8

主要旅行影風景,買邊支鏡好?
平平地買邊個BODY好?〉
A57可以嗎?
thx

講質素一定係16-50 F2.8
暫時最SHARP的A-MOUNT APS-C鏡
16-80ZA賣色

16-105比較普通只係方便
黎緊有18-135
還可能有16-80ZA 新版

A57夠有排用
如果要平用返18-55

A 57  有數碼增距功能(即數碼變焦插值)4R 相無問題。所以短一D 不是問題,而2.8 方便暗環境或不能用閃光燈環境用。

回復 3# CHK

我反而覺得細蔡sharp少少
兩者都係16mm F3.5的話。細蔡中央平手,但邊位會好好多

2 樓答得好,價錢答左你。要質素就 1650 f2.8,要方便就 16105 啦。

其實如果你唔介意所謂「副廠」的話,平平地 Sigma 17-70 啦!

回復  CHK

我反而覺得細蔡sharp少少
兩者都係16mm F3.5的話。細蔡中央平手,但邊位會好好多 ...
sk992034 發表於 2012-5-29 01:18

細菜 其實看返佢mtf 佢係一支好平均的鏡 , 每個range 全開光圈  - 細光圈 都唔會話drop 得好緊要成像(無論中間 定邊位)~  

反而問題有兩個
1) 舊人明知舊價都扺.. 現在二手價 =以前一手價.. 一手價又貴左咁多
2) qc 方面..  生菜花 (離膠) 問題倒底現在的新貨重有無

至於16-105 比起細菜 其實只係輸4邊少少, 但方便性增加。但加價後價錢唔吸引.. 二手又無咩人會放

細菜 其實看返佢mtf 佢係一支好平均的鏡 , 每個range 全開光圈  - 細光圈 都唔會話drop 得好緊要成像(無 ...
迷 發表於 2012-5-29 09:04

等下都會有d有良心既人放$4000-$4200既, 想入手就搵下啦, 其實賣到差不多$5000都開始唔合理的了
出左16-50 2.8之後都引左一班人轉去用, 大光圈同build quality都比細菜好, 口味同方便程度因人而異啦
另外唔急不妨等下, 傳聞sony開始renew批舊鏡, 主要係加入ssm同防滴, 不過可能需要等數以年計的時間了

等下都會有d有良心既人放$4000-$4200既, 想入手就搵下啦, 其實賣到差不多$5000都開始唔合理的了
出左16-5 ...
9730 發表於 2012-5-29 10:00

等多幾年除非SONY唔加價
如果唔係鏡頭都係只升不跌

主要旅行影風景,買邊支鏡好?
平平地買邊個BODY好?〉
A57可以嗎?
thx ...
giohk124 發表於 2012-5-27 20:49

要平唯有用18-55

[email protected]時跟差不多SPEC的鏡比F4.5也不算太細
也有價值
唯一缺點就是不能跟F2.8這個SPEC去比較
反而[email protected]已經跳到5.0了