如果買SONY相機 應該買咩鏡?

我仲未決定到買邊部

A57 可能成事比較大 不過NEX 7 又好似好好

ANYWAY, i want to ask that, which lens should i buy ?

下個月月尾要去馬來西亞旅行 兼拍片 取景?

預算都係1萬5千包晒機+鏡 有咩好介紹?

都係果句 可以ONLY 買機 唔要KIT 鏡 可以買2手 我從來都唔介意

BUDGET 有限 有咩介紹?

比我會選它NEX 7!因旅行方便好多!

比我會選它NEX 7!因旅行方便好多!
ray8250 發表於 2012-5-30 17:38

咁NEX 7 入咩鏡好?

NEX7 係吾錯,但鏡真係小左啲,A57加枝16-80都吾洗帶其它了,去旅行都係方便啲好,除非真係主力影相啦!

NEX7 係吾錯,但鏡真係小左啲,A57加枝16-80都吾洗帶其它了,去旅行都係方便啲好,除非真係主力影相啦! ...
San San 發表於 2012-5-30 17:46

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=1454797 係唔係依枝?

如果唔係要NEX既輕便就沒有買NEX既理由

係唔係依枝?
我係小魚兒 發表於 2012-5-30 17:48

係呢支,不個呢個仁兄就賣得貴左D

係唔係依枝?
我係小魚兒 發表於 2012-5-30 17:48

係呀,細菜!
如果吾怕短小小,重有支DT 16-50mm F2.8 SSM,但乘1.5祇有24~75,但就有恆定f2.8光圈,都幾難選擇!

我仲未決定到買邊部

A57 可能成事比較大 不過NEX 7 又好似好好

ANYWAY, i want to ask that, which lens  ...
我係小魚兒 發表於 2012-5-30 17:30

16-50 f2.8 ssm, 超音波motor AF冇聲, 應該都係必然之選
長焦冇咩好揀, 有ssm的都會over budget, 或者可以諗下tamron 70-300 usd
要定焦的話都係30 2.8 macro, 35 1.8, 50 1.8, 85 2.8 呢d, 不過全部都係sam鏡, 用af一定有聲收到, 舊鏡方面可以搵20 2.8, 24 2.8, 28 2.8(有sony version), 50 1.4(有sony version), 不過都係AF會有聲
以上都係你budget以內可選既配搭
另外都可以加個m42 to a mount adaptor買d m42舊鏡用既, 反正拍片都會用到MF

如果買nex7都冇咩可以揀, 原廠就係那7支鏡+ 2個adaptor, 好在係支支AF都冇聲, 揀唔岩都係玩舊鏡啦, 基上乜都用得

如果唔consider AF有冇聲其實打開個官方list揀就ok, a mount睇埋minolta鏡就掂哂

鏡方我教唔到你,因為我都係初哥!{等高手解答}不過如果我自己買就買天涯鏡,去旅行遠近都有我覺係最好,同唔洗換鏡,一机一鏡,起碼你自己都輕鬆好多去参觀!