大家幫幫手 我應唔應該放晒M4/3 所有野去換一個新系統?

大家見我依幾日係咁出POST 都知我係有心想買新玩具玩

都唔係玩GA 真係成功入到IFVA 我就有10萬現金!!!

問題 大家都知我好窮!!!

我既資產係有幾枝M4/3 鏡同 一部G3

加加埋埋應該過1萬蚊多D

但應唔應該放晒佢呢?

其實我未決定換邊個系統 不過SONY機會大D ONLY!! 我唔反對CANON /NIKON/ 其他牌子

最緊要拍到50P/60P 同有收音咪就得

如果我SELL晒所有野 我有能力買MARK 3 不過買唔到鏡

姐係冇用? 我應該點做...

我日日都做緊研究...聽緊唔同C兄既報告

真係幫幫手

我NOW有既係45-175 應該值$3000以上 9成8新仲有保
45 F1.8 9成5 新 用得2次=.= $2200以上
20 F1.7 用得最耐 由我EPL1 開始 好唔捨得 唔知值幾錢
14-45 應該仲值1000左右 唔係跟機果枝...係日本原出果枝
G3 白色 我見2手仲值3000蚊!! (白色值錢過黑色好多)

有冇人教我點做?

定係咩都唔好煩...直接等GH3? 再繼續入7-14

你都係為拍片姐,不如你講下你對而家既系統有咩不滿
推動到你想換系統
neneaee 發表於 2012-5-30 18:35

冇咩不滿./......\係冇收音咪... 其實對部機不滿大D

其實賣晒都OK, 唔理你換A Mount定E Mount, 日後要轉Cam 都可以用到如VG20呢類CAM, A MOUNT只需要加個轉插就搞掂.

另外就係據聞SONY有意將A,E MOUNT合拼, 不過未知詳情同會點樣做

咁講既話其實你冇必要成個系統換
你買部有收音咪既機就已經ok,鏡又可以用返
然後放左d成日都唔用既鏡佢
...
neneaee 發表於 2012-5-30 19:08

咁姐係等GH3...佢遲遲唔出咪死....

其實賣晒都OK, 唔理你換A Mount定E Mount, 日後要轉Cam 都可以用到如VG20呢類CAM, A MOUNT只需要加個轉插就 ...
aS-91 發表於 2012-5-30 19:07

我都煩緊.....
我果日用A55 都覺得佢出D 色同P記已經好唔同[email protected][email protected] SONY D色令D

我都煩緊.....
我果日用A55 都覺得佢出D 色同P記已經好唔同[email protected][email protected] SONY D色令D ...
我係小魚兒 發表於 2012-5-30 19:11

咁其實你可以去馬, 計完總BUDGET, 分分鐘可以入到大菜 (24-70 F2.8) 不過重量都有D甘

咁其實你可以去馬, 計完總BUDGET, 分分鐘可以入到大菜 (24-70 F2.8) 不過重量都有D甘 ...
aS-91 發表於 2012-5-30 19:12

入SONY 我都唔知入邊部好=.=