想買部可換鏡機, 但太多選擇點好?

最近睇緊買部細換鏡機5K以下, 試左J1, PL3, 5N同F3, 太坐要拍到清VIDEO, 影相快同用落簡單同輕手唔太重, 原本想買5N OR F3, 不過試左後發覺影完一張相之後都要等半秒, 只有PL3最快唔洗等, 請教一下重有冇其他選擇? 依家先買PL3會唔會好OUT?

最近睇緊買部細換鏡機5K以下, 試左J1, PL3, 5N同F3, 太坐要拍到清VIDEO, 影相快同用落簡單同輕手唔太重, 原 ...
pcman 發表於 2012-8-1 13:51

OM EPL3??
    f3 => GF3???

j1 唔使諗,有得簡無乜可能會買佢

5n kit鏡高iso都ok,可以諗下, sony 聽講拍片都好ok下

f3 唔知無留意

epl3 如果會考慮繼續玩換鏡可以諗,對焦快,o記色鐘意既話好正,我有部紅色epl3想放95% new可以諗下搵我

如果唔會投資太多落鏡頭
呢幾部之中 Nex 5N 18-55 kit set 係首選
iso 高 拍片勁 連拍可以拍10張

大路都係玩返M43機,呢2部好選擇

Olympus E-PL3 (PEN lite)

E-PL3介紹

Panasonic Lumix DMC-GF5

GF5介紹

另外呢部仲正,防塵防水滴、可加直倒:
Olympus OM-D E-M5

OM-D E-M5介紹
OM-D E-M5 VS X-Pro1

小弟玩過部5N,個人感覺係勁唔好用,操作好差

利申: XZ-1、7D

回復 1# pcman

你覺得佢快又合用咁仲駛乜諗,5N同EPL3都係差2-3個月算係同期

唔明...Y影完一張相要等半秒? 我係SONY 玩5N/F3 影完都可以立即睇返!!
PL3=EPL3??

唔明...Y影完一張相要等半秒? 我係SONY 玩5N/F3 影完都可以立即睇返!!
PL3=EPL3??
我係小魚兒 發表於 2012-8-1 15:59

呢點我都覺得奇,不過樓主自己親身去過試我又唔會去challenge佢

最近睇緊買部細換鏡機5K以下, 試左J1, PL3, 5N同F3, 太坐要拍到清VIDEO, 影相快同用落簡單同輕手唔太重, 原 ...
pcman 發表於 2012-8-1 13:51

5n/f3要等半秒的原因係閤下試的demo機開啟了playback(中文好似係拍攝後預覽) 2秒, 下次試機可以入設定將2秒改為關, 再試試
另外拍片而家現售的只有nex 5n有1080, 50p拍攝, bitrate亦都係最高
如果用家重視手動操作, 此系列需要設定好custom key才會好用, 否則大部分設定需要進入menu設定, 呢樣野試demo機係唔知道的

樓主係咪去百記試?
佢地推samsung 機我覺得佢地係特登set 慢d機
等人覺得samsung 係一部好機
5n 對焦要快一定要關左個 附助對焦燈 開左的話係暗的地方對焦會好慢
等半秒 原因樓上講左