又話AF唔得,點解咁多記者用Canon機

正式的統計恐怕沒有, 但從今天蘋果曰報頭板報導朱培慶下台佔了半板的大相中, 清楚看到10位記者中9人用Canon, 1人用Nikon.  9人用Canon中6人用1系, 3人用其他(30D之類), 算是對記者用甚麼相機多這問題的其中一個答案.

在DC兇見到有人問記者用什麼牌子相機,以上是其中一個回應,我在這個forum有一段日子,成日都見拍友話Canon AF唔得,點解仲有咁多揾食記者用,佢哋唔怕領嘢咩?

正式的統計恐怕沒有, 但從今天蘋果曰報頭板報導朱培慶下台佔了半板的大相中, 清楚看到10位記者中9人用Canon ...
tolo2036 發表於 2013-5-18 12:59

記者既相機大部份都係公司, 咁就有好多原因

07 年o既事喇﹐世事常變。

記者既相機大部份都係公司, 咁就有好多原因
ymlau0602 發表於 2013-5-18 13:10

都唔一定係﹐睇公司睇版面分組。
整體上﹐公私各半甚至全私o既比例都唔細。

唔係話canon對記者界最多優惠甜頭?

奸狼 AF 係最快, 頂級機再加埋準, d 記者影野千鈞一髮, 唔衰得, 冇奸狼唔得! ...
QE3 發表於 2013-5-18 13:26

菲林年代尾﹐數碼年代頭﹐canon af 係有優勢。
今日睇﹐分野已經好細。
樓主講o既係 07 年o既事﹐印象中﹐當年 canon 最殺食o既應該係 高 iso 仍可保持低 noise。
呢樣o野今日亦已經唔係 canon 突出之處。

至於係唔係無 canon 唔得....... ﹖
如果問我﹐我會話 canon 得﹐唔係 canon 亦得。
唔係做o個個﹐只係吹水o既﹐你話咩 duck 就咩 duck 啦﹐無所謂o既﹐我當睇笑片。

d 攝記佬已經用腳投左票, 佢地係"做果個", 信不信由你!
QE3 發表於 2013-5-18 14:20

我認同奸狼高階機身既性能

d 攝記佬已經用腳投左票, 佢地係"做果個", 信不信由你!
QE3 發表於 2013-5-18 14:20

攝記投定佢老細投你都未搞得清楚。
兩者都有啦。

我就唔只用腳,用埋手同個腦去投,就係唔慣只用個口。
一向唔想提太多,今次破例。
大大細細獎項都拎過,包括新聞攝比賽。
印象中,無幾張係用 canon 。
其實都唔係叫好得,但應該唔係唔得掛。

行家亦有人因公司選擇而轉系統。
老實講,有一個就手0的完全唔出奇,講到唔係 canon 唔得,真係吹得太大。