炮文:Canon的半透鏡

http://www.mobile01.com/topicdet ... 3&last=20289995

果然任何攝影產品,只要貼上C牌便成偉大發明

笑下好啦,咪又係咁影...

果然任何攝影產品,只要貼上C牌便成偉大發明

笑下好啦,咪又係咁影... ...
Mathk 發表於 2013-5-22 01:44

當年也很想買,  但最後都選了 F5.  

好懷念 ...... 學攝影的時候﹐某富貴同學就是用這個。
打後這麼多年﹐也好像沒見過幾次。

本來想買RT,結果買630慳番2k...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

半透鏡... 追焦 pan 鏡好好用, 但係先付出 1/3 級光量,
而且 AF 運作會明顯影響 (SLT 個模式有點不同, 呢度衹講
菲林機)... 變o左唔算實用, 更唔好果塊半透鏡有乜依郁就對
成像有影響 (SLT 就最易睇到問題啦)...  C 同 N 玩玩下都係
停手無再搞落去 (鬥緊 AF 效能嘛)...

又, 世上有唔少人認為呢 D  "異品" 有價值, 仲走去收藏,
但係佢o地都忘記o左去到呢 D 產品本身已經係消耗品級,
時候到就唔再值錢... 最多得番個 "留念" 二字矣!!

半透鏡... 追焦 pan 鏡好好用, 但係先付出 1/3 級光量,
而且 AF 運作會明顯影響 (SLT 個模式有點不同, 呢度 ...
eriklai 發表於 2013-5-22 04:27

如果有一 SET 全機 COLLECTION... 可以在博物館澇返筆。

而且 AF 運作會明顯影響 (SLT 個模式有點不同, 呢度 ...

當年玩過朋友既 rt, 影 sports 真係好爽, 一試難忘
其實影女, 影 fashion 都好 ok, 捕捉動態果下好得
奇怪係數碼唔出返?
以前 film 少 1/3 都真係有 d 影響
數碼 iso 1600 - 3200 都 ok, 少 1/3 反而問題不大

Nikon F4E / F5用家
<------------------

當年630同RT連拍每秒5張,AF追焦連拍每秒2.5張,同650D以前的xxxD 3張相約
不追焦同60D差不多

去到05年仲用緊630响禮堂捕捉孩子出埸,插住430EZ舉手盲射連環快拍,爽....
部機依家仲狀態十足

個時RT 目標客戶是體育記者。好像個時是為奧運而出。當然當年10 D 掃BARCODE 都是好先動,EOS 50E 的眼控,但對到眼水標用手仲好過。有時當時標榜先進功能。都是好快成過時東西,但唔出,又怕對手追過。
現在CANON 的困境無論技術,款式都比對手追過。又捉不到復古風潮,把EOS M 做到像AE1 又好,QL 又好。送個FD 接環又好。完全進退…