[問題] 飛機上影天空

點解我係飛機上面用CPL影出面既野... 會有彩虹環係幅相度呢? 係依塊CPL問題?

如果唔落CPL就無事, 但就會因為鏡頭反光而影埋個鏡頭....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

點解我係飛機上面用CPL影出面既野... 會有彩虹環係幅相度呢? 係依塊CPL問題?

如果唔落CPL就無事, 但就會 ...
yws 發表於 2013-5-22 22:52

用 PL 影所有鋼化玻璃都會出現虹斑
正常的
也可用這土炮方法試玻璃是否鋼化, 寶麗來眼鏡都有相同效果

呢個時候唔用 PL 又怕反光...  遮住會反光的光囉...

睇下某 D 水禽點樣捉魚就明... 如蒼鷺~~~

其實我知原因, 不過我唔講, 廢事畀師兄你一殺出黎開口就話我吹水老作, 無證冇據又冇圖, 齋理論! :hitwall ...
QE3 發表於 2013-5-22 23:35

有o個句講o個句﹐無o既就唔扮晒識﹐又點會話你老作吹牛﹖
你做得到o既。

回復 4# DCMASTER

我唔知你所謂的鋼化玻璃係咪,但一般理解鋼化玻璃Tempered glass只不過係做左退火處理的玻璃,

飛機的玻璃其實係polycarbonate膠,同高價少少的眼鏡物料一樣,就即係CD/DVD/BD表面的透明層。
做成虹化的唔係層膠,PC的透光能力很高,而係整個飛機外面會噴的一層線水層,飛機維修就會補一層上去,做成Thin-film interference,可以自己去WIKI看下

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%96%84%E8%86%9C%E5%B9%B2%E6%B6%89

至於點樣影飛機外,我的方法好簡單,鏡頭盡量貼住窗(當然唔好完全掂實整壞支鏡),用一手放係鏡頭上方唔好比光影響到就影。

回復  DCMASTER

我唔知你所謂的鋼化玻璃係咪,但一般理解鋼化玻璃Tempered glass只不過係做左退火處理的 ...
evec 發表於 2013-5-23 03:16

" 飛機外面會噴的一層線水層,飛機維修就會補一層上去,做成Thin-film interference " 無呢件事
    "飛機的玻璃其實係polycarbonate膠,同高價少少的眼鏡物料一樣,就即係CD/DVD/BD表面的透明層。" 你地在客艙內的一快是膠,外面的一快是合成玻璃
WIKI 既理論唔係次次都中既!

回復 9# kevinckcheung

我唔講駕駛室,就民航機客艙的窗以前係用亞加力,而家係用LEXAN,好似747用三層亞加力,外中內全部亞加力,亞加力就係你所謂合成玻璃,而前者LEXAN夠叫防彈玻璃,可惜全部係膠唔係玻璃。
   所謂鋼化玻璃就係真正玻璃。

唔信自己查747 Reference manual。

至於Thin-film interference 係咪有D回事,自己唔信就查大學圖書館或問下教授拉。