canon 700d 既 18-55 vs 18-135 分別

請問 canon 700d 有 18-55 vs 18-135 既 kit , 兩支鏡係咪 mm 距離唔同外 , 係咪其他都一樣 ?
thanks

請問 canon 700d 有 18-55 vs 18-135 既 kit , 兩支鏡係咪 mm 距離唔同外 , 係咪其他都一樣 ?
thanks ...
peterchu1 發表於 2013-5-23 15:12

價格都唔一樣

18-55既微距性能應該好過18-135唔少

thanks ...
peterchu1 發表於 2013-5-23 15:12

理論上焦距短,質素會好D。即係18-55好D
睇個人啦,KIT鏡質素你就預左麻麻。

係呢個情況,如果你想一枝搞掂就18﹣135
但係買700D不如買番650D。。。。

理論上焦距短,質素會好D。即係18-55好D
睇個人啦,KIT鏡質素你就預左麻麻。

係呢個情況,如果你想一枝 ...
ymlau0602 發表於 2013-5-23 15:17

岩岩網上搵到有人話 18-135 既用料好 d 喎 ..

kit 鏡差唔多,就選自己鐘意果枝。

kit 鏡差唔多,就選自己鐘意果枝。
ymlau0602 發表於 2013-5-23 15:48

我考慮左好耐了 , 買 55 定 135 係咪只係考慮有冇影咁遠就得 ?

係你呢個情況係,同埋價錢

煩死人 , 好難預知自己點用

煩死人 , 好難預知自己點用
peterchu1 發表於 2013-5-23 16:58

樓主你買枝小天涯啦

岩岩網上搵到有人話 18-135 既用料好 d 喎 ..
peterchu1 發表於 2013-5-23 15:36

yes
18 135 仲貴D,不過內對隻,用 CPL 無咁煩

18 135 小天涯
18 55 standard zoom

18 55 最近對焦距離短,放大率算唔錯,要 sharp 都係收 F8
18 55 有D摩打聲不過對焦算快。

樓上好啱, 700D 不如買650D。 鏡既話睇下影咩,要求唔高又懶得換鏡既買支 tamron 18 270 新舊款都得,一支過唔駛煩,要大光圈D既補返支 50.8 / 352 就得