[問題] 技巧請教

小弟不才, 想請教一下各師兄,隻鴨右上方黃邊部份, 應有點過曝, 除了-EV外, 要如何設定先可以影得冇咁反光?

小弟用6D, 但強調仍是初學者, 慢慢學下, 想影好d ^^"
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

反差太大, 好難攪, 一係HDR, 隻鴨黎太遠同大, 唔係既, 人像, 測背景光, 主體再用閃燈補光

其實幅相冇咩問題,若果景物反差太大,試下漸灰鏡

反差太大, 好難攪, 一係HDR, 隻鴨黎太遠同大, 唔係既, 人像, 測背景光, 主體再用閃燈補光 ...
canonikony 發表於 2013-5-26 00:01

HDR是否一定要用腳架? 知有呢個FUNCTION, 但未用過.

幅相兩個星期前影, 下次試下背影測光, 不過冇買閃, 冇得補光...

謝謝指導 :)

其實幅相冇咩問題,若果景物反差太大,試下漸灰鏡
manman1998 發表於 2013-5-26 00:01

冇買漸灰鏡.. = ="

暫時得一機一鏡 因貪方便 怕重 怕熱 所以好配服D師兄攞咁多鏡影相 ^^"

HDR是否一定要用腳架? 知有呢個FUNCTION, 但未用過.
卓洛 發表於 2013-5-26 00:10

不一定,相機/電腦可以自動修正輕微手震帶來的錯位

回復  卓洛

換個位, 順光及唔反光, 便冇問題~
QE3 發表於 2013-5-26 00:10

果時人太多, 根本迫唔到入去, 老婆又催快D走, 唯有硬拍 = ="

不一定,相機/電腦可以自動修正輕微手震帶來的錯位
alexngai 發表於 2013-5-26 00:14

了解!! 但我都淨係識用PHOTOSHOPD基本野, "退地", CUT&PASTE等等, 簡單改曝光, 但D色調得好唔自然, 所以好少用, 其他DDP果D有安裝但冇用過, 嘿..