罪大 NEX 5D 轉 GM1 OR D5300

部5D都買左3- 4年 , 果陣一出就買左
最近考慮換機

心思思 GM1 / D5300
一方面我鐘意輕便 一方面又想試下單反

通常都係影下人, 出街影下...

2 揀 1 點 點揀好

如果係繼續無反....
罪大值唔值得轉 GM1?

部5D都買左3- 4年 , 果陣一出就買左
最近考慮換機

心思思 GM1 / D5300
一方面我鐘意輕便 一方面又想試下 ...
lam3010 發表於 2014-7-3 16:37

最舊果部NEX? 但NEX +餅已經好輕...Y 唔繼續用返SONY?
GM1 係輕 但你有鏡係到 突然轉會....?

最舊果部NEX? 但NEX +餅已經好輕...Y 唔繼續用返SONY?
GM1 係輕 但你有鏡係到 突然轉會....? ...
我係小魚兒 發表於 2014-7-3 16:48

無錯, 最舊果部..
我去SONY玩過新 5系列, 拎上手怪怪地
又無BUDGET 學大魚兒入A7

至於鏡... 我係得跟機果兩枝~ 轉會都問題不大

無錯, 最舊果部..
我去SONY玩過新 5系列, 拎上手怪怪地
又無BUDGET 學大魚兒入A7

至於鏡... 我係得跟 ...
lam3010 發表於 2014-7-3 17:19

咁Y 唔考慮A6000/A5000 平D 又方便D
性能 對焦速度等都快左好多 又有WIFI 果D

咁Y 唔考慮A6000/A5000 平D 又方便D
性能 對焦速度等都快左好多 又有WIFI 果D ...
我係小魚兒 發表於 2014-7-3 17:20

研究 研究

研究 研究
lam3010 發表於 2014-7-3 17:29

如果覺得A6000貴 出A5000就OK 性能 速度 一定比第一代NEX 好好多
加上你一定識用 習慣到個系統 除非你都覺得NEX系列重 咁我冇辦法~

如果覺得A6000貴 出A5000就OK 性能 速度 一定比第一代NEX 好好多
加上你一定識用 習慣到個系統 除非 ...
我係小魚兒 發表於 2014-7-3 17:31

大魚兒C CHING 問多樣先~
A6000 支 55-210mm 性格比如何?
單鏡 7K, 雙鏡9K

單鏡 7K, 雙鏡9K
lam3010 發表於 2014-7-3 17:46

出面買都唔駛咁貴WOR 以我所知 仲有佢插返你D 舊KIT 都會快左
加上枝鏡同舊果枝冇咩分別
有錢不如買20 F2.8/ 24 F1.8(2手趺左好多) / 32 F1.8

單鏡 7K, 雙鏡9K
lam3010 發表於 2014-7-3 17:46

55 510 光圈細,景深又唔係淺,對焦系統無壓力

有米就 a6000 ,無就 nex6 頂住先, hotshoe , EVF 都有