[集思廣益] A6000 VS GX7

手上有M43 鏡
1235 F2.8 同45175
依家BODY 用緊 G3
升GX7就唔駛買鏡

但A6000 11FPS 好吸引(GX7 得5)
SENSOR又大過M43
但SONY黎緊出都係FE 鏡即係SIZE都唔會細得去邊
呢個又係一個考慮因數
出A6000 就連1670 F4
但F4 夠唔夠用?

求CHING 指點

https://www.youtube.com/watch?v=irK94nRJG1c

a6000加kit鏡拍timelapse好開心
俾我鍾意18-105/4多d,因為內變內對同有電zoom,又平d

俾我鍾意18-105/4多d,因為內變內對同有電zoom,又平d ...
ahshing 發表於 2014-7-4 02:15

以我所知,玩TIMELAPSE,GX7仲好過A6000既APP,GX7有電子快門,可拍9999張,以前用NEX6影TIMELAPSE只影到999,仲不停聽住快門聲,都幾煩
不過現在用緊A6000,S$既APP,熄機自己飛相去平板或電話就好好用

手上有M43 鏡
升GX7就唔駛買鏡

SENS ...
plusyau 發表於 2014-7-4 01:03

A6000既EVF明顯比GX7大,24M既像素DETAIL幾好(當然不能同SIGMA DP比)
對焦比NEX6快好多,但單點依然不及M43果樣一按就對咁爽
A6000既追焦真係有D料到,可拍11FPS,計佢一半中焦都有5張收穫
如果有貴價M43鏡e.g. 12-35,不如襯價靚賣左佢,入A6000+18105G

俾我鍾意18-105/4多d,因為內變內對同有電zoom,又平d ...

我都搵緊18105G邊度平,CHING知唔知DB賣緊乜野價?

手上有M43 鏡
升GX7就唔駛買鏡

SENS ...
plusyau 發表於 2014-7-4 01:03

12-35 好野黎WOR....睇你覺得M4/3 好唔好用LOW...好用咪轉GX7留底
唔係既咪升A6000 我個人覺得A6000係算升左一級~ 順手SELL走D鏡LOW

FE鏡係咪for full frame?

3N 開始轉電zoom
但重可不可以用手推?

基本上就係size vs noise (noise only, not image quality)
你想要邊樣咪揀邊樣囉
crazyleaf 發表於 2014-7-4 02:37

我其實會係INDOOR 影運動
A6000 有11FPS 同可以推高D ISO 呢2樣好吸引
但F4 夠唔夠係INDOOR 用??