傻瓜菲林機用機械快門線問題

邊度有得買呢部傻瓜菲林機用既快門線
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咩牌子同 model﹖
大部份 compact film camera 設計都好簡單﹐有b/t 門o既得好少。
即使有 b/t 門﹐又未必有快門繩可用﹐都係自己咁。
你可以搵搵有無快門繩插頭先。

如無快門繩插頭﹐可搵下有無夜景mode。
自拍 + 夜景mode可能係呢類機玩長曝o既方法。

咩牌子同 model﹖
大部份 compact film camera 設計都好簡單﹐有b/t 門o既得好少。
即使有 b/t 門﹐又未必 ...
micros 發表於 2014-7-7 20:34

Rollie Prego 90
有B快門

Rollie Prego 90
有B快門
Johnny1988 發表於 2014-7-7 20:37

睇過下佢o既說明書。
段估﹐你可以選出 1/2s 至 60s 去曝光﹐我o既理解係咁一次就得﹐唔需要長咁。
你試下。
快門繩插頭就睇唔到﹐但有個 optional o既 remote。
http://www.cameramanuals.org/rolleiflex/rollei_prego_90_af.pdf

睇過下佢o既說明書。
段估﹐你可以選出 1/2s 至 60s 去曝光﹐我o既理解係叼一次就得﹐唔需要長咁。
你 ...
micros 發表於 2014-7-7 20:50

用呢d快門線唔知得唔得
佢個B快門係要用手禁住快門先得,不過咁好易手震

用呢d快門線唔知得唔得
佢個B快門係要用手禁住快門先得,不過咁好易手震 ...
Johnny1988 發表於 2014-7-7 21:32

要咁實先得﹐你o個個配件有用。
或者 diy 一下都得﹐因佢呢個東東唔需一個泛用性高o既產品。

要咁實先得﹐你o個個配件有用。
或者 diy 一下都得﹐因佢呢個東東唔需一個泛用性高o既產品。 ...
micros 發表於 2014-7-7 21:37

呢隻好似仲好,唔知香港有冇得買呢?

呢部是要用紅外線搖控。唔知三星Samsung Slim Zoom 290 W S Quartz Date 能否通用,可以話是OEM 同ODM,因金融風暴前,三星入股史耐達,而史耐達當年又買了ROLLEI 。因利成便,大家共用技術,三星本想借ROLLEI 設計自己AFSLR 鏡頭,但一出撞正金融風暴,所以CUT COST CUT 了佢。直到現在無反完當年想法

呢部是要用紅外線搖控。唔知三星VEGA290W 能否通用,可以話是OEM 同ODM,因金融風暴前,三星入股史耐達,而 ...
lv123 發表於 2014-7-7 22:52

但係我響menu開搖控功能,佢係唔比我用B快門

回覆 9# Johnny1988

http://www.lunar.com.tw/ptprduct/prego90/p90index.htm
中文說明書
http://www.lunar.com.tw/ptprduct/prego90/p90hb1.htm#27
使用此功能拍照時,只要將手指持續按壓著快門鍵,
快門就會一直張開直到手指鬆開為止。顯示幕上會提
示曝光的時間;計時顯示可從1/2 秒到60 秒。這個功能
尤其適用於曝光時間遠超過相機的自動計算範圍時,
例如夜間攝影使用此功能時應配用三腳架以減少震動.
B 快門搭配閃光燈使用,可創作出效果極佳的夜景作
品: 炫麗的夜景且同時主題明亮凸顯。

※注意

B 快門較適宜運用在光線昏暗的場合,以免曝光過度
即無快門線。