新手的選擇,OM-D E-M5 VS Canon 100D?

先講我自己~
我預大約5K 樓下,新手一名,無玩個相機
今次去旅行,所以決定買相機
會影BB相和拍片
E-M5 是我個玩相機朋友推薦,佢話你唔識玩機,玩依種機2-3年都唔洗換,佢話部野拍片好靚,雖然2年前貨仔($5XXX)
Canon 100D 是EPC睇返來,夠輕和最好入門單反,價錢唔貴$46XX
先抱歉,新手一名,可能大家講D野我都唔明

先講我自己~
會影BB相和拍片
E-M5 是我個 ...
student01 發表於 18-9-2014 19:04

兩部都適合新手
我覺得... 主要睇你鍾意無反個feel定單反個feel... @@

意思是用MON影相/用眼望住細鏡影相?

意思是用MON影相/用眼望住細鏡影相?
student01 發表於 18-9-2014 19:10

EM5一樣有EVF, 100D一樣有Liveview (即係兩者都可以用MON或望住 "細鏡" 影相)

Feel呢樣野好空泛... 例如你鍾意邊樣既大細/重量/質感/平衡感/操作手感/快門聲等等...

咁講, 係因為兩部機對新手都夠用 (有突)

我想問E-M5對焦快唔快,對焦唔到,可唔可以好似單反一樣扭個長鏡來對焦?

我想問E-M5對焦快唔快,對焦唔到,可唔可以好似單反一樣扭個長鏡來對焦?
student01 發表於 18-9-2014 19:54

EM5對焦好快, 某D情況會快過100D, 某D可能會慢過....

鏡頭大部份 (可能全部... 但唔敢咁講) 都可以好似單反咁扭去對焦 (或zoom)

先講我自己~
會影BB相和拍片
E-M5 是我個 ...
student01 發表於 2014-9-18 19:04

100D 白色包老虎話OK 通過

白色貴幾百,我覺得無咩分別

其實新手,如果用2-3年,最多只會買多一支鏡,應該要邊隻好呢?
EM5多鏡用?貴?

其實新手,如果用2-3年,最多只會買多一支鏡,應該要邊隻好呢?
EM5多鏡用?貴?
student01 發表於 18-9-2014 20:21

同級鏡頭價錢又唔會差太遠 @@ 如果未諗到會加邊枝鏡, 可以無視呢個因素...