請教相机清潔方法

平時用完後,會用微濕的布清潔一下,才放入防潮箱。
有部40D己經外表瓦瓦地色,有無其他清潔方法可以令外表看起來新淨一点?

請指教,謝謝!

平時用完後,會用微濕的布清潔一下,才放入防潮箱。
有部40D己經外表瓦瓦地色,有無其他清潔方法可以令外表 ...
hohin 發表於 2014-9-21 15:23

你當部機收藏品還是拿來用的?

你當部機收藏品還是拿來用的?
harryytm 發表於 2014-9-21 16:53

哩度好多師兄都有收藏品架,不過吾係40D禁cheap甘啦!
收藏品又好,拿來用的又好,保養得好D,清潔乾淨D,毎人有自巳的習慣,也不是壞事吧?
只求辦法,你有好提意嗎?

相機既野,如果唔影響成像的話,我就唔會搞咁多野,因為經驗所得,十個人當中,佔九個會愈整愈衰,例如見到對焦屏有幾粒塵,搞到有條花痕,又或者finder有粒塵,噴兩野多條毛之類...... 我平時基本上就咁用布袋包住部機放落防潮箱,影完相後用返個布袋係咁意抹兩野,拎返舊電出黎入放落防潮箱,盡量唔會理機身幾時多條花痕、又用光燈照有幾多粒塵呢d自尋煩惱野,係咁多。

相機既野,如果唔影響成像的話,我就唔會搞咁多野,因為經驗所得,十個人當中,佔九個會愈整愈衰,例如見到 ...
EOS5 發表於 2014-9-22 00:13

+1

回覆 5# EOS5

學到野

我會用濕布+碧麗珠/牛魔王都 ok
主要係抹菲林機

我會用濕布+碧麗珠/牛魔王都 ok
主要係抹菲林機
NPNT 發表於 2014-9-22 02:14

舊菲林機可以用 白電油抹 (某二手相機鋪老闆教我的)
但數碼機 d膠 ...  我就未試過la

回覆 9#

白電油抹都得,感覺上無咁爽