請問 SEL1670Z AE 用係a7r 會否黑邊~? 是否能用盡16-70

請問 SEL1670Z AE  用係a7r 會否黑邊~? 是否能用盡16-70

crop mode ..

回覆 1# oscar2

原則上係 Auto-crop 1.7x . 如果唔用 Auto-crop 就一定唔止 16-70. 問題又到 MTF 表現.
    攝影師 Chamber 測試 A7R 配上 ZEISS touit 12mm f/2.8 的結果最盡可以去到 1.3x crop.

回覆 3# 奶醬多

Auto-crop 1.7x ?  aps-c 唔係都係 1.5咩?

係唔係姐係 如果用係a7r既話 例如crop 1.5x 咁實際焦段就會由16-70變左 24-105 ?  ff變左apsc?

回覆  奶醬多

Auto-crop 1.7x ?  aps-c 唔係都係 1.5咩?

係唔係姐係 如果用係a7r既話 例如crop 1.5 ...
oscar2 發表於 25-9-2014 12:43

因為呢枝係APS-C鏡, 佢會自動用1.5x crop去影... 但都可以關掉個auto crop, 用FF去影, 但就會有黑邊... 枝枝鏡個成像圈有幾大都唔同, 唔同zoom位置都會唔同...  有D APS-C Zoom鏡去到FF都有D焦距用得盡, 但唔知E Mount有無呢種鏡

回覆 5# raisin

咁真係好大機會要買佢,又想上ff又冇錢,又想要支好d既鏡,忍手唔買鏡等上ff先買鏡,咁現有部apsc又唔知要黎做咩,賣又唔值錢,  咁樣睇黎唯有照買1670,冇話唔好可以去到105,雖然會用唔盡像素,但都夠曬啦

sorry 打錯
A7R pixel 高, crop 都仲係好ok

回覆 5# raisin

我仲想問  例如我影70mm,係理個焦距係唔係根本唔洗crop可以用盡a7r既像素?

定係set左auto-crop既話  佢一樣會照crop為105?  有冇得set到自動需要時crop冇需要時唔crop....

回覆  raisin

我仲想問  例如我影70mm,係理個焦距係唔係根本唔洗crop可以用盡a7r既像素?

定係set左 ...
oscar2 發表於 25-9-2014 14:01

你要咁做就唔係auto啦... 佢無得俾你寫program, 邊做到咁仔細

但我唔明, 師兄係用緊A7R想平平地買枝鏡玩? 定係APS-C機有16-70, 但想換A7R (但又無錢買FF鏡)? 呢兩個做法都唔值得建議喎

回覆 9# raisin

其實我係得部NEX6加兩支kit鏡,好想買支靚D既鏡(1670), 但因為我喜好係影景,所以又想上FF但又冇錢,所以心大心細買唔買1670好,驚將來有機會上FF,用唔返