[開箱] 就快加人工之敗家1 Canon EF 40mm STM F2.8 cake lens

彩盒

40MM字

EF紅點(FF機可以繼續用)及AF/MF SWITCH 但MF無電不能拎

30CM已經可以FOCUS

好細塊玻璃, 52MM

mount on 650D, 能攝影的保護蓋

幾乎無突出來(縮曬入去)

突曬出來都係好淺

話說9月頭已經買左呢支LENS 不過呢個月好忙 今天才有時間POST相片
呢支LENS好輕好正 不過都有缺點 STM LENS要有電才能轉動FOCUS RING
起初不習慣 關機以後FOCUS突出左 經常頂到 要再次開機FOCUS才可以縮入去
其次就係650D lens correction data原來要自己入
但整體品質不錯 千幾文 抵

#2稍後UPLOAD埋photo sample

POST兩張用40MM STM的相片, RAW to JPG, lightroom 整左DD shadows and highlights /color temp adjustment. thats all

好似11月又有枝EF-S 24餅,入埋就一對

manman1998 發表於 2014-9-27 00:52

無視EFS 我下部6D

manman1998 發表於 2014-9-27 00:52

試過下都算唔錯,不過 EFS 突屁股。
連 100D 可以 500g 內搞掂

睇 MTF chart 個成像圈未必夠大 FF 用   如果夠大就 good fit ,又有得偷下雞

無視EFS 我下部6D
wongcc2006 發表於 27-9-2014 01:11

入左6D都可以照發展650D啫

試過下都算唔錯,不過 EFS 突屁股。
連 100D 可以 500g 內搞掂

睇 MTF chart 個成像圈未必夠大  ...
anonymoushk 發表於 2014-9-27 02:01

我必入啊,EOS-M出22餅時以經想
佢大機都出枝咁餅鏡

Canon snap 三寶

ef 40mm
ef-s 24mm
ef-m 22mm

WA...恭喜晒...買左幾錢?

連40 2.8 都有開箱文 勁