買機選擇 A5100 vs EPL 7

大家好,

最近想買一部可以方便自拍的輕便相機.

本來差不多已經是確定 Sony A5100, 但近來又會出EPL7.在價錢/定位/功能, 方面2部相機確是相差不了多少.  分別在系統上

所以希望有玩開細機的大大給一點意見...   thx  

Sony 跟 O記系統 沒用過不知道好壞

我大機用 Nikon D300   細機曾經用 Nikon 跟 Canon.    但是都不太合自拍使用.

既然已有單反, 不如搵部細D既無反... 所以支持EPL7, 除非想玩舊鏡就A5100...

兩個系統D鏡都好夠用下... 關於個系統師兄有乜要求?

各有各好....睇價錢同個樣 邊部抵又令仔咪買邊部...真係差唔多=3=

既然已有單反, 我覺得買Sony RX100 III黎玩自拍仲好

多謝各位意見,   其實有用過單反的大家都會覺得雖然單反功能強, 但是使用上來, 真的是有一點不方便, 例如出街行商場,  可能有機會用到杷機  但不會用單反吧.

所以我想買相機有自拍之餘  就是可以充當常用的相機之用.

我有實機觀看過, 對焦速度跟重量都很好. 因為沒選擇而把心水放在A5100, 但是EPL7 未出而沒把玩過.

因為我會把這機當常用機.  所以系統多樣性會更好(鏡/配件)
而且如果機身沒有什麼損壞下, 也可以使用多年...(拍照是講觸覺的,不是只一直依賴裝備)

一個是 e mount,  另一是3/4   鏡頭/防手震/操作  各有什麼可取?

我個人是喜歡拍植物 風景,跟小朋友

多謝各位意見,   其實有用過單反的大家都會覺得雖然單反功能強, 但是使用上來, 真的是有一點不方便, 例如出 ...
yy1234 發表於 29-9-2014 11:46

防震係Olympus機身防震贏, E-Mount你要支鏡有防先得

鏡M43多D, 但E-Mount亦夠用 (師兄自己知要乜鏡... 或者想要乜焦距/zoom/光圈不妨講出黎問)

其他配件有乜需要?

常用機 - 可以考慮機鏡配搭, 睇下係咪你會帶出街常用既size/weight... 另外要輕細不如等新既Panasonic GM-5 (edit: 呀, 無反芒)?

多謝各位意見,   其實有用過單反的大家都會覺得雖然單反功能強, 但是使用上來, 真的是有一點不方便, 例如出 ...
yy1234 發表於 2014-9-29 11:46

常用機就買部輕D 細D 平D就可以了...我支持M43 多平既鏡頭可以用 不過可能要買水貨先平-3-

用過M43的我會揀EPL7,最大分別係個jpeg engine。

我本身大機鏡頭有  simga 17-50 f2.8 , 50 f 1.8 , tamron 17-270
知道大光圈的好處. 所以想買個鏡頭蓋  sharp D. 至於tele 鏡 暫時在細機上可以不考慮,  

當然機身有防震確是比鏡頭防震要好, 我會考慮下

我本身大機鏡頭有  simga 17-50 f2.8 , 50 f 1.8 , tamron 17-270
知道大光圈的好處. 所以想買個鏡頭蓋  s ...
yy1234 發表於 29-9-2014 12:42

如果想要同300D同等既淺景深, 就用A5100+ f/1.8定焦...  如果唔係M43 用 f/1.8定焦雖然係景深唔夠淺, 但都可以接受 (類似D300用 f/2.4咁啦)