(經老婆商量選擇了Sony A7) Canon 70D,各師兄有一些鏡頭建議呢

小弟之前也是用開DC已有點問題了,那將會入手Canon EOS 70D,那麼各位師兄能否有一些鏡頭建議嗎?我個人主要是為家中小孩、行山及去旅遊給家人拍攝而用的

1) 如買KIT裝的話,連EF-S 18-55mm或EF-S 18-135mm較實用呢?還是另買鏡頭更好呢?

2) 如會另買Canon EF-S 55-250mm,上述的如何選購較好呢?或買其他廠的鏡頭較好呢?

3) 再想請教一下去旅行的話買一支天涯鏡攻好嗎?如是的話便不用KIT裝及買EF-S 55-250mm

4) 以上的鏡頭是否已防震呢?因在Canon官網看EF-S 55-250mm是"輕巧EF-S防手震遠攝變焦鏡頭",但EF-S 18-55mm及EF-S 18-135mm只是說"快門防震"而已,這有分別的嗎?

5) 而買行貨的話去大型連鎖店(如豐X及百X匯)還是旺角、深水埗等攝影器材店買為佳呢?

望能有師兄對新手入門的我可給一點建議,感激萬分!

PS. 預算HK$12000機身連鏡頭、及腳架等和機套等裝備

Canon 70D 旺角星際某店比豐X及百X匯平 ~ $1,000 仲有分期。

你買左70D 咁買返D 好鏡先啦
70-200 F4 /F2.8 必入
買行貨去星際 平D

小弟之前也是用開DC已有點問題了,那將會入手Canon EOS 70D,那麼各位師兄能否有一些鏡頭建議嗎?我個人主 ...
marco_hwf 發表於 29-9-2014 13:42

個人經驗, 天涯鏡係超方便, 但影多左之後會知道咩情況用乜焦距, 到時你就識得揀 normal zoom / tele zoom / 定焦去用...

未有咁熟之前, 用住天涯鏡係方便D既

當然另一個方法, 就係強逼自己用定焦 (1-2枝比較易控制... 如一枝24mm, 一枝50mm或85mm) 學識影相構圖如何取捨, 同埋去熟習某D焦距...

70D 係一部好機

其實你要買乜鏡主要取決於你影乜野多

行山/風景/小朋友/旅行的話  18-55 kit就夠
本人十 ...
齊天大聖 發表於 2014-9-29 14:01

師兄,感謝你的回覆,再想請較一下
1) 即EF-18-55mm比EF 18-135mm的質素更好嗎?
2) 即有IS字樣便是有防震功能了嗎?
3) 有沒有說鏡頭買其他牌子更好呢?
4) 現我預算HK$12000機身連鏡頭、及腳架等和機套等裝備,那有沒有另外的建議呢?因按師兄之前所說便已超出預算了

Canon 70D 旺角星際某店比豐X及百X匯平 ~ $1,000 仲有分期。
khachaturian 發表於 2014-9-29 14:14

即旺角星際的相機店更便宜嗎?但我等新手去買會不會被抬價的,買機有沒有要特別事要注意呢?

你買左70D 咁買返D 好鏡先啦
70-200 F4 /F2.8 必入
買行貨去星際 平D
我係小魚兒 發表於 2014-9-29 14:17

小弟的預算HK$12000,所以70-200 F4 /F2.8會否超出預算呢?謝謝

即旺角星際的相機店更便宜嗎?但我等新手去買會不會被抬價的,買機有沒有要特別事要注意呢? ...
marco_hwf 發表於 2014-9-29 14:42

你問左豐X及百X匯先,咪有左個底價。

個人經驗, 天涯鏡係超方便, 但影多左之後會知道咩情況用乜焦距, 到時你就識得揀 normal zoom / tele zoom ...
raisin 發表於 2014-9-29 14:36

謝謝師兄的建議。
    想請較一下現我預算HK$12000機身連鏡頭、及腳架等和機套等裝備,那麼該如何購買鏡頭呢?
    及因之前也是用DC,所以對定焦鏡沒有概念,即用定焦鏡來影BB及人影等更好嗎?