想買部便攜DC旅行

目前心水
RX100M3
LX100
G7X

唔知邊部好?自己本身有D7100+TAMRON 18-270 F3.5-5.6+TOKINA 12-28 F4同第一代RX100,但第一代RX100廣角得28唔係好夠用
旅遊覺得拎住有D重,所以想買多部細機旅行用
如果有RX100M3同G7X既師兄可唔可以講吓心得?THX!

LX100 有賣??
不過你嫌重LX100 唔岩你
同埋成日覺得買LX100 不如買A5000/A5100 +枝輕鏡可能仲好
你影人既就買G7X
影景一定買RX100 M3
2部係MOBILE01 有測試 分別真係好大.....

其實600g左右都可以接受
主要係d7100+12-28實在太重

其實600g左右都可以接受
主要係d7100+12-28實在太重
藤原亮政 發表於 7-10-2014 09:45

12-28呢個zoom range好好用... 如果唔係買左11-16先, 我會考慮呢枝

旅行拎單反... 我自己覺得無問題................ 但如果影相既priority比較低 (即係三甲不入...) 咁帶細機亦無不可.....

@@
基本上都要比較下3部機既重量, 操作速度, 手感, 色水... 邊部較適合自己
贊成小魚... Canon色水較適合影人

不過影景點解係RX100M3?

12-28呢個zoom range好好用... 如果唔係買左11-16先, 我會考慮呢枝

旅行拎單反... 我自己覺 ...
raisin 發表於 2014-10-7 12:14

你去MOBILE01 睇D 實圖, 佢細節上 由其係邊位 都比GX7 好, ISO 可用度高
所以影景真係SONY一大進步, 但影人真係...
CANON 調D影人像色係簡單好多~ 白裡透紅, 影過下女就明...佢地100% 選CANON
如果係女生, 奶卡都唔夠CANON鬥....
內地女生就一定選垃圾既自拍神器....美白功能X10...

老實講28同24mm係有分別, 但唔算好大

影景就不如無反+超廣角啦

LX100 有賣??
不過你嫌重LX100 唔岩你
同埋成日覺得買LX100 不如買A5000/A5100 +枝輕鏡可能仲好
你影人既就 ...
我係小魚兒 發表於 2014-10-7 09:29

路過多口問:去旅行通常會人同景都影,咁點取捨?

你去MOBILE01 睇D 實圖, 佢細節上 由其係邊位 都比GX7 好, ISO 可用度高
所以影景真係SONY一大進步, ...
我係小魚兒 發表於 2014-10-7 12:24

奶機都要睇下咩配搭 /w\
始終都係要睇返渣機人有幾多水准wwwwwww

但用咁耐, canon 比較穩陣

路過多口問:去旅行通常會人同景都影,咁點取捨?
Giroro伍長 發表於 2014-10-7 15:32

2部買晒 最安全