等枝EF-S24餅等到頸都長

有冇人同我ㄧ樣?

你有 ef-m 22mm 唔駛等。

我買完40第二日就推24 =_=

有冇人同我ㄧ樣?
manman1998 發表於 2014-10-12 19:06

我同你一樣…

攞細機出街時40餅太蝦人用,但係40餅 5D3 淨係機身都大大舊好on居咁款

有24 2.8 餅+ apsc 細機 = 平衡又好渣

24同40加埋响APSC度會係好好用,我前面仲
有116... 更仲要係 平/靚/短,單反都多番份快
樂攝影... 咁出門三寶中,兩餅以經不成負担

24同40加埋响APSC度會係好好用,我前面仲
有116... 更仲要係 平/靚/短,單反都多番份快
樂攝影... 咁出門三 ...
manman1998 發表於 2014-10-12 23:08

思考緊40 2.8可以取代50 1.4嗎?師兄有無啲見解分享下?我用緊6D。

廿四唔夠用
我用 17-40 重就由佢重

50.4性價比冇40餅咁高,另ㄧ枝响FF應該幾
好用而畫質唔錯嘅... 85.8
其實用鏡非必要多數唔係由最大光圈用起,多
數係步入最佳光圈的大光圈處起跳

50.4性價比冇40餅咁高,另ㄧ枝响FF應該幾
好用而畫質唔錯嘅... 85.8
其實用鏡非必要多數唔係由最大光圈用起 ...
manman1998 發表於 2014-10-12 23:21

50 1.4 40 2.8同80 1.8我都有,加埋支35 2 IS都幾重,就係考慮有無可能帶少支50 1.4等個袋輕啲。
80 1.8最佳光圈是不是2.8?剛買幾日仲試緊。

其實唔係要求太特定,焦段差小小冇乜所胃
之前未有滿意平鏡,我玩老鏡28mm加50mm
之嘛(APSC),出發前預計到將會取甚麽構圖
就會輕鬆D