我應該棄暗投明,還是物盡其用,比條生路呢?

我自己用緊pentax KX 18-55 & 55-300kit, 支55-300有次出意外跌左,宜家都對到焦,但一向天空影月光就對唔到焦,最前端會縮番入去,但水平影野就還可以

現在心想有兩個選擇,一係入支55-300二手用番部k-x, 一系趁今次賣曬成set走,包括手上仲有部nikon d50 18-55呢?

我自己影景多,但又喜歡影遠野,各位有咩高見呢?

問下自己有幾多錢?少既就入枝二手55-300算數

我自己用緊pentax KX 18-55 & 55-300kit, 支55-300有次出意外跌左,宜家都對到焦,但一向天空影月光就對唔 ...
PowerShot 發表於 2014-10-13 23:14

預算多唔多?上唔上FF?想轉無反?

預算多唔多?上唔上FF?想轉無反?
NEO_HK 發表於 2014-10-14 01:19

如果賣走曬手上的機,加$2000-$3000可以換到咩機呢? 換二手都無問題,如果換sony的無反或單反,有咩好推介? 最好有番枝長鏡影雀仔 貓貓

問下自己有幾多錢?少既就入枝二手55-300算數
必思 發表於 2014-10-14 00:49

我見sigma and tamron都天涯鏡及70-300的全新鏡都係$2000內,我都唔想投資甘多落部K-x到,有咩鏡合佢用呢?

我見sigma and tamron都天涯鏡及70-300的全新鏡都係$2000內,我都唔想投資甘多落部K-x到,有咩鏡合 ...
PowerShot 發表於 2014-10-14 02:59

入二手55-300mm 算 , 3000+3000 冇咩好升 , 100D KIT + 55-250 都好有機要再貼錢

你咪當升級,掉咗枝DA L買過枝DA 55-300

你咪當升級,掉咗枝DA L買過枝DA 55-300
whk1992 發表於 2014-10-14 04:06

係唔係錄圈那支原廠鏡?行貨成三千幾...

我自己用緊pentax KX 18-55 & 55-300kit, 支55-300有次出意外跌左,宜家都對到焦,但一向天空影月光就對唔 ...
PowerShot 發表於 2014-10-13 23:14

看budget 做人
- d50 18-55  <<完全唔值錢..  18-55 當你賣到3舊..  d50太舊邊有人收
- kx + 18-55  同樣唔見得賣到幾多  , 估計只值1500  

另外如果鐘意 遠攝,還是用返dslr 比較好,body 重量 同插長鏡後 比較平衡,唔會頭重body 輕

PowerShot 發表於 13-10-2014 23:14

俾我就keep K-x 玩盡賓得三個公主啦~