[開箱] 山狗 SJ6000 非SJ4000,鳴謝GEISS及amb_cpl

前題:
小弟未用過Go Pro,山狗SJ4000都未用過,第一次用Action Cam

鳴謝:
GEISS
amb_cpl

資料參考:
WIFI室內距離:約10尺,但流暢度不足
叉電時間:約三個鐘叉滿
WIFI REMOTE個名叫SPORTS+DV,預設密碼:1234567890
1920x1080錄影:Video=mov而非AVI,Audio=AAC
MicroUSB不支援OTG
MicroUSB不支援64GB或以上
MicroUSB不是100%兼容尿袋,諗住長期用尿袋作電源供應者,購買時記得帶埋尿袋去試

有待確認:
可唔可以當成Web Cam
MicroUSB支唔支援熱插
MicroHDMI支唔支援播放,Live View

缺點/改善:
Mon用TN Panel,可視角度差
電池移除重裝時要重新設置日期時間(暫時解決:手動SET過/用APP同步)
MicroSD卡插入口冇指示底定面

其他野會再Update,謝謝!!!

===========
lam5799,你睇睇...
GPRO2:https://www.dropbox.com/s/eopacto3jw9qyxo/GPRO2.jpg?dl=0
SJ6000:https://www.dropbox.com/s/jsys6uh69bb838y/SJ6000.JPG?dl=0

相片講解後補!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄我都有興趣平平地買返部玩下
不過我想問下影相靚唔靚
因為我98%影相

手機影分分鐘仲靚

posted by mobile

回覆 3# lam5799

千祈唔好攞黎影相... 以部 SJ4000 為例, 鏡頭實際像素只有 600萬, 但係出黎既相話有千二萬, 如果你用 1:1 放大黎睇, d五官會散晒似油畫, 於是我只可以減番一半, 咁先 sharp 番... 如果你想用 action cam 影相, 真係要買 gp3+ / gp4 先得~~ 當然你只係用黎係手機睇咁都 ok 既~

師兄我都有興趣平平地買返部玩下
不過我想問下影相靚唔靚
因為我98%影相
lam5799 發表於 2014-10-28 02:30

你影相既用第2 D
你主要用途係影咩先?

依D 多係拍片為主

樓主買左幾錢同係邊買? 我有山狗3代, 依次WIFI版個MON大好多...正WOR

o.......
唔該哂樓上咁多位師兄
我主要用黎影相咋
因為我貪佢平
細細部去旅行方便
原來得600萬相素咋
我以為真係1200萬添
咁唔知sony hdr AS30;as100;az1
依3部得唔得

o.......
唔該哂樓上咁多位師兄
我主要用黎影相咋
因為我貪佢平
細細部去旅行方便
原來得600萬相素咋
我以 ...
lam5799 發表於 2014-10-28 12:35

影相方便絕對建議用手機...你用緊咩手機?

影相方便絕對建議用手機...你用緊咩手機?
我係小魚兒 發表於 2014-10-28 13:19

lg g pro2
因為本身用開手機加自拍神棍
不過覺得成日影相都要攞手機出黎
驚俾人搶