諗緊買Sony RX100iii定Canon G7X好

小弟諗住去旅行方便啲, 想買部DC仔. 上網睇咗一輪review, 見到部Sony Rx100 iii, 個評價唔錯. 但係同時都見Canon出咗部G7x嚟同Rx100抗衡. review話Rx100 iii成像質素高啲. 不過, 見到個價都爭成千蚊, 所以未做到決定

想各位師兄幫幫手畀啲意見. 搭單問埋邊度買最低, thank you

G7x 拍片好好

posted by mobile

你用唔用EVF? 唔用就G7X 用黎溝女一流...最近都介紹左比2個...

你用唔用EVF? 唔用就G7X 用黎溝女一流...最近都介紹左比2個...
我係小魚兒 發表於 29-10-2014 09:16 PM

其實我落鋪頭個sales都話最大分別係EVF. 我自己就未用過, 唔知好唔好用, 但係search落好似幾正

其實我落鋪頭個sales都話最大分別係EVF. 我自己就未用過, 唔知好唔好用, 但係search落好似幾正 ...
fatchoi 發表於 2014-10-29 21:33

一般啦....係太陽猛時幾方便...加上比人感覺PRO D.....

if you dont need EVF...might want to consider RX100 mark 2

if you dont need EVF...might want to consider RX100 mark 2
Tef 發表於 2014-10-29 21:54

RX100M2得28mm,廣角差d
如果樓主鍾意影風景都係G7X/RX100M3好d

Tef 發表於 29-10-2014 09:54 PM

諗住用EVF... 好似無咁易手震

RX100M2得28mm,廣角差d
如果樓主鍾意影風景都係G7X/RX100M3好d
藤原亮政 發表於 29-10-2014 10:48 PM

鍾意影風景, 一個人旅行. 廣角自拍?

鍾意影風景, 一個人旅行. 廣角自拍?
fatchoi 發表於 2014-10-29 22:51

唔係...鏡既質素 RX100 M3 比M2 係好好多 光圈又大左....