焦距問題 智能電話

請問有何方法知道 智能電話 所影出來的相 的 焦距?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Google一下你部電話既focal length。

Google一下你部電話既focal length。
alexngai 發表於 2014-11-5 09:39

我既意思係
影出來張相的focal length

因為我部機最wide可以去到 26mm
但有時會zoom 近 , 但此時就不知影出來張相的focal length

please help me~~~~ thanks all

Digital zoom咪即係crop相,都係同一焦距

Digital zoom咪即係crop相,都係同一焦距
必思 發表於 2014-11-5 11:01

感謝你先師兄
但我唔知點樣用文字去表達我想講既野

我想知道zoom後 影出來的相的實際焦距
例如我zoom到最近去影  同 用最wide 黎影
2個焦距 無可能一樣......

回覆 1# 小鬼血

睇相嘅exif唔得?

回覆  小鬼血

睇相嘅exif唔得?
高登阿伯 發表於 2014-11-5 12:12

不行呢師兄
    用了個比較專業的軟件 Opanda 也不行

回覆 8# 小鬼血

Lumia 1020係定焦,光圈固定2.2,如果exif無寫digital zoom嘅資料,計唔到對應翻幾多。

感謝你先師兄
但我唔知點樣用文字去表達我想講既野

我想知道zoom後 影出來的相的實際焦距
例如我zo ...
小鬼血 發表於 2014-11-5 11:13

如果要寫個焦距真的是一樣

optical zoom 個焦距先會變
digital zoom不會變

O岩O岩玩完
Apple 幾貼心會計埋出黎
我部NEXUS5就冇LU
等效35mm force length 35-175mm