攝影新手購機求指教

目標: 小童生活, 旅行風景, 夜景
BUDGET: C/P 高, 盡平.
攝影經驗: 只用過CANON IXUS傻瓜機. 但拍小童多殘象, 夜景多雜訊.

越輕越好. 對照片要求不高. 清就行.
初步目標是 CANON 100D + EF 40mm f/2.8 STM Pancake 鏡.
不想要15-55因為一大支鏡很阻位置, 配100D前重後輕感覺好奇怪.
看上40/2.8是因為能整體保持小型易携, 類似傻瓜機.
呢個鏡單鏡走天下有冇問題?
去邊間買好? 乜都唔識怕俾人呃.

40mm on a crop body would not give you the flexibility you are looking for when replacing a point and shoot.

100D 可以加支 EF-S 24mm f/2.8 STM
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=5

回覆 3# calvin83

請問即係買 100D+40mm+24mm 定係 100D+24mm?

呢度又一個問題, 我知24mm係個minimun distance. 咁買24mm可以完全代替40mm?

兩隻鏡影遠景冇分別? 因為主要影人影景.

回覆  calvin83

請問即係買 100D+40mm+24mm 定係 100D+24mm?

呢度又一個問題, 我知24mm係個minimun dist ...
hei99 發表於 2014-11-17 12:35

24mm係指鏡頭焦距,最近對焦距離0.16 米。用係100D相當於傳統菲林機的35mm.
http://digiphoto.techbang.com/po ... w-the-basic-concept

呢度又一個問題, 我知24mm係個minimun dist ...
hei99 發表於 2014-11-17 12:35

24mm is the focal length, i.e. how long you zoom.
not the minimum distance.
You may try this link to see the effect of mm.

http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

24mm是焦距,即你變焦多少長。
不是最小距離。
你可以試試這個鏈接查看mm的影響。

hei99 發表於 17-11-2014 12:35

即係40mm係無得zoom (定焦鏡)
17-55就係變焦鏡, 可以好似傻瓜機咁zoom
40mm已經係小形傻瓜機 約2.5x zoom了

另外40mm大部份時間只能影大頭/半身, 未必適合師兄用途

即係40mm係無得zoom (定焦鏡)
17-55就係變焦鏡, 可以好似傻瓜機咁zoom
40mm已經係小形傻瓜機 約2.5x zoom ...
raisin 發表於 2014-11-17 13:30

定焦沒得計幾多X zoom,因為係定焦。

其實要細可以考慮買無反加Pancake Zoom/Prime.

定焦沒得計幾多X zoom,因為係定焦。

其實要細可以考慮買無反加Pancake Zoom/Prime. ...
calvin83 發表於 17-11-2014 13:38

鬼唔知, 但樓主只用過傻瓜機, 應該易明D掛

pancake zoom 適合傻瓜機用家 Panasonic GM系列 + pancake zoom 應該唔錯, 仲有邊D pancake zoom 值得推介?

大致看過24mm同40mm. 即係24mm wide d 同 遠景細d.

但通常拍小朋友同旅行相 都係人加d近景, 兩邊d位 同 遠景 好似唔係咁重要.

我用傻瓜機都係一個zoom拍天下. 好少zoom來zoom去.

似乎40mm既效果比較適合?

40mm 定焦 唔適合拍d乜? 可以給些例子嗎?

我仲係隨便影當作留念既階段. 好少理效果.