應該換D750定買小黑(70-200 f/2.8)?

而家用緊D90 + 70-300
想升級器材, 但只有大概$20000 budget
主要鐘意影演唱會
想問下以影演唱會環境黎講 (暗光+動態)
換D750 定係買支小黑效果會比較好呢?

D750 FF黎GA WOR...咁你焦距咪短左@@ 你要坐好前LOW

回覆 2# 我係小魚兒

其實兩個做法都會焦距短左
一般去影相既話我都會坐10行內
本身都唔會zoom到盡300mm
所以短左焦距都OK的

回覆  我係小魚兒

所 ...
fishinneed 發表於 2014-11-19 11:24

咁比我會換部D750 感光元件大左
ISO 可用到提升 快門可以快D 影出黎效果好D....
畫汁都有好大提升對D90黎講

回覆  我係小魚兒

所 ...
fishinneed 發表於 19-11-2014 11:24

比較直接既比較
1. D750 + 70-300 @300mm f/5.6 ISO6400
2. D90 + 70-200 @200mm f/2.8 ISO1600

以Noise level差唔多黎計*, D750比D90多左一倍pixel... (但亦未計 70-200 靚過 70-300, 同時亦重過)

*我當D750可用ISO高2級, 其實應該唔止

對焦速度我唔識睇, 理論上70-200AF勁D, 但D750個AF系統又勁D

當然D750仲有眾多機能上既改善... 就好似D90->D300S再勁多DD

演唱會 會唔會D600都夠做?
D600比D90強好多  二手又好平 買埋小黑都OK喎

D600/D610 對焦會否比D90好? 還是差不多?

D600/D610 對焦會否比D90好? 還是差不多?
yeungm 發表於 2014-11-19 14:57

應該會好,因為 D90 用MultiCAM 1000,而 D610 用 MultiCAM 4800FX, 有39點對焦點,亦可選回 9 / 11 / 21 點

D750 FF黎GA WOR...咁你焦距咪短左@@ 你要坐好前LOW
我係小魚兒 發表於 2014-11-19 11:12

咁要睇返要長定係高 ISO

Fullframe 淺景深(有時淺過頭),高ISO (同 apsc 比,3200 以上比較大分別)
但係講緊既前提係可以 fill the frame

crop 機密度高D,如果唔夠長既就用 crop 機打爆frame 會比 FF crop 返出黎好,但 crop 機 iso 高麻麻地

演唱會有D個主體係打到好光的
20k 可能夠汁set 2手 d7100+ 120 300 2.8 + 2x ?
600 5.6 x 1.5 應該夠打好多野 LOL~ 最多拆返走個 2x 當返 300 2.8 用

d7100 仲有 crop mode 可以x多1.3 ,差唔多焦距等於x2 ,300 x2 x2 = 1200

d7100 無 low pass ,照妖鏡黎,好多鏡都現型,但係d7100 最弱雞果樣係buffer 好細… a77 D 朋友,秒幾就爆buffer