鏡頭減價

啱啱睇price,嘩,唔睇尤志可,一睇就心跳加速...
見到fujifilm支全新 XF18-55 F2.8-4只係做緊$2180,勁平.以前要$4000幾一支...所以我選擇左配35.4
而家越來越平,係以前半價,引死人咩
小弟本身有
XF 35.4
XC 50-230 4.5-6.7
XC 16-50 3.5-5.6

50-230同16-50 都只係千零蚊時入.
16-50係好,但18-55 有F2.8-4更好...

Canon鏡又比之前平左,fujifilm又係咁,
唉,日圓下跌真係害人不淺呀.就黎忍唔住想出手架啦.
各位師兄近期有冇入左新鏡頭玩?

我入左EF-S 24/2.8,一個星期坐艇$100
幫FD入左5D3加24-70/4L $23xxx

富士依枝幾旬
http://www.price.com.hk/product.php?p=159509
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

富士依枝幾旬
...
manman1998 發表於 2014-12-2 22:30

富士餅好就好,配埋高質細機XM1可謂絕配.
不過我個人喜好於大光圈 所以我會寧願選XM1配體積比XF27mmF2.8大既35.4出街.

$23xxx  呢個價位1年多之前只可以買到5D3個body.
當年支24-70/4L新出,淨鏡買要8xxx定9xxx...賣咁貴因為selling point有:
微距,
原廠24-70個range得呢支有IS,
呢支變形比24-105小好多
比24-70 2.8平成6-7000.

Canon d野都平左很多.
Canon首支支援無線引閃既600ex-rt初出成4000幾既天價,我約3800入左.
而家2700有得玩,死人奸狼

-

回覆 3# WAI2

如果XM1 & 27/2.8先出,我可能玩緊佢而唔係三星

XM1 有D水機去到$2k頭,加埋27mm先$4k多D
http://www.price.com.hk/product.php?p=157755

600RT我$3k1~2入手

回覆  WAI2

如果XM1 & 27/2.8先出,我可能玩緊佢而唔係三星

XM1 有D水機去到$2k頭,加埋27mm先$4k多D
...
manman1998 發表於 2014-12-2 22:58

有時有d野陰差陽錯既.
不過我like fujifilm微單係因為外型la,平價鏡頭都有唔錯畫質,高ISO比其他微單好,發色.
入左門之後,先知原來fujifilm微單既自動白平衡表現仲要好過Canon 5D3.

個人來講,我覺得>$3000 一支閃光燈真係食水好深,我地都做左水魚
原廠閃$2700我覺得性價比都算有d合理,當然再平多d就更好.

富士依枝幾旬
...
manman1998 發表於 2014-12-2 22:30

wa,27 2.8呢支MTF都算高...對比起某d canon鏡

回覆 5# WAI2

580同600係Canon閃中含電眼,冇乜轉彎餘地(國產至今都未有)
美斯58都含電眼,但睇佢夾永諾TTL飛燈器,廢左大半武功

回覆 6# WAI2

依個網D評分都要睇番佢用咩機試,Canon APSC還是用緊50D試
,重㸃係佢夠濕之餘 各級光圈同中央/邊角都平順

回覆  WAI2

580同600係Canon閃中含電眼,冇乜轉彎餘地(國產至今都未有)
美斯58都含電眼,但睇佢夾永諾TTL ...
manman1998 發表於 2014-12-2 23:20

咁,你玩永諾飛燈+canon閃,夾到咪好lo,平靚正性價比高,單反DSLR用到,連Eos M都用到.

回覆 9# WAI2

常言道,玩相機(換鏡機)係玩個系統,EOS-M依附响EOS度
,係細機系統 小巨人來