一人N句恨鐵不成鋼

望到師兄們喺隔離帖不斷插某機乜乜乜唔得, 有感而發。特此開帖予各路人馬彈吓自己部機有乜功能係無但你又好想有

我先: 笨K-50
點解唔可以整個Proximity Sensor等我晚上用取景器嗰陣個LCD芒唔會影響我視力

點解我部NEX 5N沒IBIS.

點解我部NEX 5N沒IBIS.
calvin83 發表於 2014-12-17 20:04

落五金雜貨舖買返幾磅石膏粉先

我原本想Canon出無反會係可換鏡版GIX
,即係類似富士復古多硬鍵果類,㸃知唔係
借圖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

A7R 長曝個mon 無得熄,一路燒電
A7R 個快門制去左機頂,唔就手
A7R /RX10 見特別 pattern會當已合焦
RX10 話合焦但係明顯錯位,開 face detection 成功率高少少

a6000 / nex 對焦判定唔識睇上下對比,得左右對比有反應
填滿個對焦方格,上黑下白會 keep 住拉風箱,轉90度就得
A7R  evf 同 mon 色溫有少分別,要自己黎
A7R shutter lag 好勁,時快時慢,快門同步得1/160
A7R 快門前後簾好響又震
A7R AF 好鬼慢,MF快過佢

canon 出埋 EFS 鏡唔比裝 FF機又無 auto crop mode
nikon 機身 jpg 顏色唔多啱中港台,黃/橙色under, set死 WB 有時 short short 地
D7100 buffer 好細
D7100 十字對焦點分布好差
5D3 十字點只到 F4, F5.6 時好多得返一字
CANON 無對焦點點測光連動
CANON 5D3 sd slot 無 UHS 速度

下略幾千字吐糟之

雖然D機件多多少少都有D缺點但係人力搞得掂既人力修正
AF 慢就用 MF , 機身jpg唔得就影raw返去搞
總之影到相就得 .__.

A7R 長曝個mon 無得熄,一路燒電
A7R 個快門制去左機頂,唔就手
A7R /RX10 見特別 pattern會當已合焦
RX10  ...
anonymoushk 發表於 2014-12-17 20:18

人定勝機呢樣真。部機有乜唔得咪將就吓。

SONY A77II
上一代都有GPS, 依家冇左

SONY Z3
最短焦距同ION比真係冇得比
仲有最慢快門試極都係得1/8s, 冇得好似ION咁玩慢快門
ION個最短焦距真係

PENTAX
一手鏡貴二手鏡難搵副廠鏡少, 所以轉左會

SONY A77II
上一代都有GPS, 依家冇左

SONY Z3
最短焦距同ION比真係冇得比
仲有最慢快門試極都係得1/8 ...
us54gzl 發表於 2014-12-18 07:52

二手上KEH同ebay大把你搵

二手上KEH同ebay大把你搵
whk1992 發表於 2014-12-18 10:28

面交都要CHECK清CHECK楚
外國都係怕怕

面交都要CHECK清CHECK楚
外國都係怕怕
us54gzl 發表於 2014-12-18 11:10

ebay退貨易到爆。同個賣家講兩講, 唔肯換就直接搵ebay同個賣家講。有乜事ebay會包底
退過幾次貨, 次次都攞齊錢走人