購買便携相機求意見

近日用開既 fujifilm F100fd 壞左, 想買返一部差唔多大細既相機做 replacement, 出去睇過, 而家暫時候選既有 nikon p340, canon s120, fujifilm xq1 (呢部得返 display, 同埋比前兩者貴).
請問邊部會較抵買同好用, 大家會揀邊部呢? 除左呢三部仲會唔會有其他選擇我睇漏左呢? 先謝.
budget 預 3000 以下.
先謝.

比多小小買RX100 II

比多小小買RX100 II
京 發表於 2014-12-22 11:34

唔好意思, RX100 II 唔會考慮, 因為唔算俾多少少.
我 budget 真係 3000 (其實想越平越好, 最好係 under 2500), 多一百幾十都仲可以諗諗, 但係 RX100 II 真係爭太遠, 同埋 RX100 II 好似話都唔少問題.

唔好意思, RX100 II 唔會考慮, 因為唔算俾多少少.
我 budget 真係 3000 (其實想越平越好, 最好係 under 2 ...
fatyee 發表於 22-12-2014 11:48

budget無辦法, 但RX100II有乜大問題?

以個人對fujifilm機仔既情感 (用緊F200EXR, 玩過部XF1一段時間) 會揀XQ1...
實際上應該三部都好夠用

budget無辦法, 但RX100II有乜大問題?

以個人對fujifilm機仔既情感 (用緊F200EXR, 玩過部XF1一段時間) 會 ...
raisin 發表於 2014-12-22 11:53

其實我都唔係好記得, 只係上網睇時印象好似話 II 有問題, III 就改善左好多... 因為價錢已 out budget, 所以都冇認真睇同記.
我反而想問問, 點解睇好多 forum D 人個個二話不說就 RX100 III, 我只係知佢 sensor 大 D 係好 D. 同埋一向都對 sony 產品冇乜好感. 以前佢 DC 既色真係不敢恭維, 而家就唔知...

回覆 5# fatyee
用開fujifilm 就買番 xq1, 反正幾部都係海軍鬥水兵.

其實我都唔係好記得, 只係上網睇時印象好似話 II 有問題, III 就改善左好多... 因為價錢已 out budget,  ...
fatyee 發表於 22-12-2014 11:59

呢度底大是硬道理~
咁RX100III的確係好機一部, 但價錢同JPG色水的確唔係個個o岩...

試下揾XF1,應該仲有全新1xxx

其實我都唔係好記得, 只係上網睇時印象好似話 II 有問題, III 就改善左好多... 因為價錢已 out budget,  ...
fatyee 發表於 2014-12-22 11:59

推介你買水貨XQ1,Fuji d色你會喜歡。何況水貨好抵,$1880
Sony d色就.....