[教學] 新手買鏡請教

本人計畫一月買nikon D5300 18-55 VRII Kit 作入門機
因為比較過 Cannon 及 Nikon 入門機之後 好似D5300 低玩D
但本人唔清楚什麼為之好鏡及唔知道我之後應該買咩鏡好

本人大部份時間都會影靜態既野多,例如食物,環境(包括天空),植物(zoom 到好近好清楚細緻都會)
但偶然都會影 人,airplane,什至動物
有機會travel 影相
所以請教各位有咩CP值高/值得既鏡推薦及基本需要既鏡

最後一個問題:其實CANNON NIKON D 鏡可否互用? 若果之後(後久之後)升級FF用5用得返DLENS?
thank you

http://www.price.com.hk/product.php?p=109908

http://www.price.com.hk/product.php?p=127283

35.8G幾好,50.8G唔清楚

35.8G幾好,50.8G唔清楚
manman1998 發表於 2014-12-25 16:35

謝謝師兄的建議
請問這2隻是用來影深景

另外,如果未來升級FF 例如CANON 6D,咁D鏡點算⋯⋯ THX

謝謝師兄的建議
請問這2隻是用來影深景

另外,如果未來升級FF 例如CANON 6D,咁D鏡點算⋯⋯ THX ...
januslinhc 發表於 2014-12-25 21:02

ching, 咁就一早買ff就唔駛煩

回覆 4# KOJI

新手⋯⋯一來無咁多錢,二來技術差浪費部機呀 師兄lol

1. Nikon及Canon鏡頭不可互用
2. APS-C機可以用FF鏡頭,FF鏡頭一般不可以用APS-C鏡(即使用到,效果亦未必是最好)

回覆 5# januslinhc
而家6D+24-105都唔駛<13k, 我個人認為不如草多少少玩FF仲好啦~

回覆 3# januslinhc
2枝定焦連帶kit上FF,不論C/N都用唔番,但$k幾一枝畫質應該唔錯,可以留低美好一刻

1. Nikon及Canon鏡頭不可互用
2. APS-C機可以用FF鏡頭,FF鏡頭一般不可以用APS-C鏡(即使用到,效果亦未必 ...
alexngai 發表於 2014-12-25 21:20

但師兄,請問如果未來可能上canon 6D, 咁我新手用d5300 操著先有無問題? 煩腦緊

回覆  januslinhc
2枝定焦連帶kit上FF,不論C/N都用唔番,但$k幾一枝畫質應該唔錯,可以留低美好一刻 ...
manman1998 發表於 2014-12-25 21:25

作為新手 好煩腦唔知入咩營(N/C)先.... sosad