想問下 $200 樓下的 37mm 保護鏡 or UV filter 有什麼推介 ?

想問下 $200 樓下的 37mm 保護鏡 or UV filter 有什麼推介 ?
用在olympus  45mm f1.8

B+W 太貴...有那種性價比高些??

thx !!

回覆 1# 白活
Kenko Pro1 Digital

B+W 太貴...有那種性價比高些??:lovelin ...
白活 發表於 2014-12-31 23:35

37mm sounds like a cheap lens unless you are using a leica m mount lens.  For a cheap lens just go without a filter and use a hood, for a leica get a B+W.

你37MM 多數OM 支14-42 基本上可以唔用。37MM 多數以dv 前用。或外就是海歐雙反都是37mm 性價比都唔差。找片二手1a你可以找片1a 當uv 都得。有牌子未kenko ,最怕厚又出黑角,都煩。所以可以唔用就唔用。

回覆  白活
Kenko Pro1 Digital
calvin83 發表於 2015-1-1 00:07

我去影星通頂,D pro1D 地務但係 BW nano 咩事都無 =[
唔抹就炒相,抹就好唔得閑, samyang 支 8mm影一張要抹一次 sosad

以前都有諗過買塊好D嘅filter俾支ef-m 22mm f/2,但好多朋友都話平鏡頭唔駛買,不過按自己用鏡頭模式,好多時都不小心打了手指模在鏡上,所以那時都打算買Hoya / Kenko pro 1d 保護鏡,但原來43mm係好多鋪都冇入貨,結果都係用回cheap cheap鏡,日間影相不太覺有問題,夜晚就好多時有鬼影,應該是filter反光所致

買$200以下既就唔好嘥錢,拎去飲餐茶好過啦,就算比你買b+w都未必一定對畫質冇影響

Kenko MC UV性價比幾高,我用過,唔覺對畫質有影響,不過如果隔著玻璃影相有機會出現光斑,同埋佢個表面唔太易清潔。

Fujiyama 濾鏡製作全紀錄
http://youtu.be/zMhT3thgGzI
似廣告咁,但現在咁多牌子,咁多什人什麼麼。真眼花了。
但富山應用得過。
http://www.lenstip.com/115.12-ar ... r_P.L.D._72_mm.html
雖CPL 但可參考。

你37MM 多數OM 支14-42 基本上可以唔用。37MM 多數以dv 前用。或外就是海歐雙反都是37mm 性價比都唔差。找 ...
lv123 發表於 2015-1-1 02:14

小弟有支 45mm f1.8 定焦...不過特價買, $1590....所以不想用太多錢買...