[教學] 50 - 105 MM 鏡頭推介

新手買左...100D

想請教... 有咩 50 - 105 MM 鏡頭推介 ?

主要影小朋友/家庭相為主..... 最好對蕉快....

PS : FOR CANON USE ...

新手買左...100D

想請教... 有咩 50 - 105 MM 鏡頭推介 ?

主要影小朋友/家庭相為主..... 最好對蕉快.... ...
米米米 發表於 2015-1-2 17:16

可以考慮下 85 1.8 ,對焦快+大光圈

如果要 tele 既買 55 250 stm ,不就就唔係你要既 50 -105 range

85.8/55-250STM

可以考慮下 85 1.8 ,對焦快+大光圈

如果要 tele 既買 55 250 stm ,不就就唔係你要既 50 -105 range ...
anonymoushk 發表於 2015-1-2 17:27

85.8 *1.6 = 136MM ..................... 買支50.8 / 50.4 好過 , 不過要支EF 24-105MM F3.5-5.6 IS STM 岩樓主要求 . 100D 用原本支STM 己經好好 , 有錢就玩EF 24-70MM F4 IS USM 都好好

EF24-70f/4Lis制得過,紅圈防震微距,$5k幾,成像有40餅9成

100D.. 要乘1.6
呢期我會推介龍仔17-50(=28-85)[B005]
抵玩, 超值!!

55-250STM
价錢
畫汁
操作
不二之選

85.8 *1.6 = 136MM ..................... 買支50.8 / 50.4 好過 , 不過要支EF 24-105MM F3.5-5.6 IS STM  ...
NEO_HK 發表於 2015-1-2 17:36

我估佢已經有 18 55 kit lens , 佢想搵既係長過 50 短過 100又對焦快既,影小朋友

咁85 應該就啱哂 LOL
50 prime 唔係唔好不過唔係佢搵既 range

我估佢已經有 18 55 kit lens , 佢想搵既係長過 50 短過 100又對焦快既,影小朋友

咁85 應該就啱 ...
anonymoushk 發表於 2015-1-2 19:05

85.8*1.6=136 係戶外就得 , 50定焦*1.6=80 人像鏡焦距 . 24-105 就岩他 , 他未指明要長過100 , TAMRON B005(F2.8 + VC) 都係好選擇 ,  EF-S 55-250 STM 都好好

85.8*1.6=136 係戶外就得 , 50定焦*1.6=80 人像鏡焦距 . 24-105 就岩他 , 他未指明要長過100 , TAMRON B00 ...
NEO_HK 發表於 2015-1-2 22:00

24 105 crop 機用無左廣角, 36 168 好蝦人用

如果室內用既就 24 2.8 / 35F2 好過50,50x1.6 = 80 一樣玩命,香港地D屋好細
而且出左支 40 2.8 餅除左光圈唔係好大之外都好好用,如果50 .8 同 40 餅比我都買40餅

如果影小朋友既長少少好,焦段同 18 55 無重復,如果成日用50 個 range 既先買。等效約135mm影小朋友係無咩大問題,小朋友身高同成年人唔同 。 如果太tele 既入到屋推返 1855 kit 仲有得用