話說百記有部伏機demo

EOS M雙鏡+閃燈,2K5
大家點睇?

EOS M雙鏡+閃燈,2K5
大家點睇?
cpk 發表於 2015-1-5 17:24

2K5 得一部?.? 我覺得2K5 行貨好抵 , 我會衝一部 , 取代A5000 做跟身機唔錯

回覆 2# NEO_HK
係,在海港城
但一代喎

回覆  NEO_HK
係,在海港城
但一代喎
cpk 發表於 2015-1-5 17:28

得一部給人買咪白去 , EOS M基本唔差 , APS-C 點都好過用M4/3 , 你少到呢區 , EOS M 影相唔錯 , 升FW後對焦速度都OK , 再唔係手動都OK , 重要2K5 雙鏡+閃

得一部給人買咪白去 , EOS M基本唔差 , APS-C 點都好過用M4/3 , 你少到呢區 , EOS M 影相唔錯 , 升FW後對 ...
NEO_HK 發表於 5-1-2015 17:34

唔計價錢, EOS-M除左畫質之外無野好得過M4/3... 話好其實又唔係好好多

要一部慢對焦APS-C (OK即係唔算快...), 我寧願要部對得好快既EM10/GM5...

當然價錢 (或Canon DSLR用家) 另計...

唔計價錢, EOS-M除左畫質之外無野好得過M4/3... 話好其實又唔係好好多

要一部慢對焦APS-C (OK即係唔算快 ...
raisin 發表於 2015-1-5 17:43

對焦要快都係用返單反 , CANON DPP 幾好用 , 又可以用返EF鏡(特別係本身有EF鏡的人) , A5000 @ EF_AF鏡 , 重衰過EOS-M@EF鏡 , 4/3 只有O/P記 選擇 副廠鏡又少

對焦要快都係用返單反 , CANON DPP 幾好用 , 又可以用返EF鏡(特別係本身有EF鏡的人) , A5000 @ EF_AF鏡 ,  ...
NEO_HK 發表於 5-1-2015 17:51

有單點對焦快既M43唔用, 要用追焦快既單反先得?

CANON DPP未用過不作評論

用返EF鏡... 當然啦, 有EF鏡, EOS M 吸引力大增... 不過我又記得其他人係其他post講過, 要用adapter駁DSLR鏡, 會令無反失去細size意義... (我唔完全贊成... 但的確有D道理)

4/3 只有 O/P記? 其實淨O/P已大把鏡, 係無反之中最齊鏡既系統... 另外副廠鏡幾時變成賣點的?

不過是但啦, 既然底大是硬道理, 你鍾意話EOSM點都好過晒所有M43就繼續講啦...

有單點對焦快既M43唔用, 要用追焦快既單反先得?

CANON DPP未用過不作評論

用返EF鏡... 當然啦, 有EF鏡, ...
raisin 發表於 2015-1-5 18:04

EF 鏡唔係全大鏡 , EF 24/35/40/50.8 都唔係好大支 , 副廠 例如SIGMA 35/50 ART 手動/自動菜(SONY/富士有菜食) , M4/3 有奶食 , 不過M4/3 唔係少左菜食都有興趣 , M4/3 鏡有D都唔細同唔輕(EG 12-40mm F2.8) , 抵大硬道理我信 , 特別唔熟PS的我

EF 鏡唔係全大鏡 , EF 24/35/40/50.8 都唔係好大支 , 副廠 例如SIGMA 35/50 ART 手動/自動菜(SONY/富士有 ...
NEO_HK 發表於 5-1-2015 18:10

對我黎講, 對焦夠快&準先係硬道理, 所以............ 唔係係EOSM

(你搵定焦同恆定光圈變焦去比 咁不如用M43大炮比啦...)

底大到一定程度就OK啦... M43我覺得已OK

(不過剛換D750既我又乜資格講呢D )

對我黎講, 對焦夠快&準先係硬道理, 所以............ 唔係係EOSM

底大到一定程度就OK啦... M43我覺得已O ...
raisin 發表於 2015-1-5 18:18

M43 價唔係平富士好多 , 富士X-T1 VS E-M1 , 我都會選X-T1 , E-M5 VS X-E2 , 都係選X-E2 , EPL7/EP5 VS EOS M 我會選EOS M