新手買腳架一問 (已解決 - 買左N2204X)

各位師兄, 小弟最近入手D750, 雖然暫時未有鏡用 (得 50/1.8D, Tokina16/2.8), 但有考慮入手既鏡之中, 最重應該係小黑....

咁我想買枝腳架看門口, 以機+鏡來計, 最高負重會係 D750+小黑, 即低於2.5kg

會拎去行山, 但體能無乜問題, 應該鋁都無問題 (當然碳纖又唔太貴就最好 )

如果以Gitzo做標準 (高度, 負重量, 摺合長度等), 我諗大概會用GT1532或GT2542.... 如果可以更高仲好 (小弟約1.8米)... 希望中軸可拆... 波頭另買... 如果有呢D要求, Manfrotto/Benro/Sirui/Velbon/其他牌子有D咩選擇? (揀其他牌子當然想平D)

另外, 波頭/雲台同快拆板有乜好既選擇?

麻煩晒

Update: 已買Sirui N2204X, 使用情況係第7頁

有無師兄幫到手?

我用賓佬0號腳

我用賓佬0號腳
rickee 發表於 8-1-2015 10:05

0號腳即係最幼身果D? 要撐2.5kg好似難D... 但唔計小黑, 可能只有1.5kg, 唔知夠唔夠呢?

話說賓佬腳有乜特點?

波頭用緊Markins Q3TR, 約$2400, 配2號反摺唔頂腳
上D800+384+14e都ok

0號腳 ~= Gitzo Series 0
1號腳 ~= Gitzo Series 1
GT1532 係 1號腳, 一般200mm內都可以.

我唔熟, 等其他人介紹.

P.S. 我用Benro 2號腳

haha~我用1d3加小白上山都頂得住~

haha~我用1d3加小白上山都頂得住~
rickee 發表於 8-1-2015 10:59

0號3節? 開到盡會唔會好易搖?

0號3節? 開到盡會唔會好易搖?
raisin 發表於 2015-1-8 11:02

如果咁重gear,唔開中柱都ok,開埋就窄d

我用緊Gitzo 154X 我身高178 全開我望五晒觀景 收軸就烏小小身
最重裝備係D600 + N70-200/4 + SB900
山頂位收尾節 開心使用中
第一支腳係用國產, 都係算啦 攻外國貨啦