新手升級問題

各位師兄,小弟依家有部sony a33+1680za+1116f2.8
之前有部5r+24.8za用緊但近排放左淨body 5r比個朋友
如果未想上FF 應該買A6000+LEA4用埋A mount鏡
定係買A6000+24.8za keep a33雙修算??
黎緊去日本所以問睇下各位師兄意見
Many tks!!

各位師兄,小弟依家有部sony a33+1680za+1116f2.8
之前有部5r+24.8za用緊但近排放左淨body 5r比個朋友
如果 ...
cghcpeace 發表於 9-1-2015 04:30

去旅行當然帶少部機比較好... 就算賣A33買LEA4都抵啦

上唔上ff都好,我係你一係就放24za,用a33,一係就放晒成套a33先入a6000,唔好keep咁多apsc鏡

a33係咪應該各方面都唔夠a6000? tks

最重要係a33賣唔賣得出都成問題

cghcpeace 發表於 9-1-2015 12:46

A6000加左LA-EA4之後, 唔會差過A33... 用左adapter後對焦方法一樣, 但A6000係新好多既中高階機... A33呢部舊款入門機無得比吧... 賣唔去都唔建議同A6000同時用 (搵部大D既機做後備body好似有D無謂)

樓上又講得幾o岩... 16-80ZA (440g) 同 Tokina 11-16 (550g) 雖然都算好鏡, 但如果換 E Mount 16-70 ZA (308g) 同 10-18 (225g) 會輕好多好多 .... 但當然師兄要考慮差價問題... (買 LA-EA4 vs 賣兩枝舊鏡+買兩枝新鏡)

cghcpeace 發表於 2015-1-9 12:46

應該除咗電,機身防震同e mount d鏡比較差d囉

A6000加左LA-EA4之後, 唔會差過A33... 用左adapter後對焦方法一樣, 但A6000係新好多既中高階機... A33呢 ...
raisin 發表於 2015-1-9 13:00

依家都會想放左支 tokina 11-16先
1680有情意結又唔係好想賣埋 轉左買a6000+la-ea4+1680咁樣比較經濟d(其實留有一手想用返a mount機)

應該除咗電,機身防震同e mount d鏡比較差d囉
DMAN 發表於 2015-1-9 13:13

唔講都唔記得a33有機身防震
emount副廠係咪有支手動wide鏡??好似好過10-18

我都有問題.入左A6000 龍仔18200
有部600D  同C記602.8微距同支龍仔..B005E /人像C記50.4
放唔放好.唔放我又劈係度.好晒.但真係小用.只係唔捨得.
有冇C兄順便俾D意見.