[圖片] 新手求推介相機[求反MON推介][有爬文有心水機款]

各位CHING好,
首先我對相機一點認識都沒有,因此各位的意見十分重要我亦十分重視
是咁的,我部Canon IXUS 壞左,要換機
budget: ~3000

Canon PowerShot S120 $1,980
Panasonic Lumix DMC-LX7 $2,000
Fujifilm XQ1 $2,010  
==========================
Olympus SH-1 $2,540
Fujifilm X-M1 $2,780
===========================
Olympus E-PL7 單鏡套裝 $3,380
Canon PowerShot G7 X $3,680

以上的機是我爬完文,各位有提及過,我的用途:
1. 旅行影相, 好一般用, 基本上只會auto focus就影個種
2. 不會換鏡頭
3. Fujifilm X-M1這種size的DSLR接受到,但其他DSLR如果太大部就不用了
4. 牌子沒有特別喜好
因此其實我需要買邊一款呢?
budget可以鬆動, 如果真係部機真係值得$3500都可以over budget $500
=================================================
我熟電話不熟相機,
例如有人想換電話,budget~$3000
我會推介性價比高的日本版G3 L24,~$2300, 但我唔覺得需要比$3300買 韓版G3 (因為我覺得正常一般使用下,多1GB ram和核心由S801升級到S805係冇分別)
=================================================
所以我就需要各位CHING比下意見,
我見多人推介Canon PowerShot G7 X, 如果真係值的話,這個價錢都沒問題
另外以上的list有些是水貨,水貨在那裡買好?(唔方便可以PM)

感謝各位的意見!

會唔會zoom呢?

回覆 2# raisin
Thank you for the quick reply
ZOOM? 唔會影好遠, 鏡頭唔好 好大舊好重就得

回覆  raisin
Thank you for the quick reply
ZOOM? 唔會影好遠, 鏡頭唔好 好大舊好重就得 ...
kwokhin 發表於 13-1-2015 18:49

唔一定影好遠, 但你接唔接受到定焦? (見你提Coolpix A)

Thom Hogan 話係 Bargain of the Year (因為減左好多價, 但畫質比得上中階單反) http://www.dslrbodies.com/newsvi ... the-bargain-of.html

當然變焦就方便構圖好多

曾經迷上呢一部PANASONIC G6,但因水貨,怕左日文介面,
睇下段影片.
http://item.taobao.com/item.htm? ... abbucket=8&sku=
所以買左部二手行貨GF3+加鏡.
PANASONIC 個IA MODE幾好用.
按左IA MODE,就變左傻瓜機.
不用選情景,佢全自動感應.
最新機係GF6.
以上都係換鏡機,不過不會太厚及重,約5XX克.

不過呢期D人興買SONY牌子.
可以留意下,比較.

Panasonic DMC-GM1K 連鏡都好細部, 對焦都快. 水貨唔使$3500.

Panasonic DMC-GM1K 連鏡都好細部, 對焦都快. 水貨唔使$3500.
calvin83 發表於 13-1-2015 19:16

確係另一個好既選擇

唔知樓主有無去D鋪頭玩過?

btw... XM1, GM1 呢D唔係DSLR (單反)... 呢D係EVIL/ILCE/mirrorless (無反)

回覆 7# raisin
百聞不如一見, 落鋪頭玩下最實際.

回覆 4# raisin
我google左原來coolpix係定焦...
咁一定唔會考慮啦,因為屋企人唔識用,亦唔會不斷買鏡頭,thanks!

唔會換鏡頭 一部G7X 搞掂...最少有4X 光學ZOOM你用