後製流程/軟件問題

大家執相既流程係點?

我以前用D50同NEX5, 係
1. 相機插USB當Mass Storage,
2. 用Lightroom 3.3 () import 落個 catalog
3. LR將相save落external hard disk
4. 係LR裡面執相
5. export 做JPG
6. 成個folder (包括所有RAW同JPG) 過落 NAS

咁我剛買D750, 無理由繼續用LR3.3 (唔support )... 諗緊有乜新搞作... 例如新版既LR5.7? (係咪一定要CC先得? 但要俾月費... 定係呢個版有無環保人士出馬?)

定係轉用其他軟件好呢? 我唔係話一定要用返LR個舊catalog...

naomi 發表於 13-1-2015 19:49

thx, 等我研究下呢件...

大家執相既流程係點?

我以前用D50同NEX5, 係
1. 相機插USB當Mass Storage,
2. 用Lightroom 3.3 ()  ...
raisin 發表於 2015-1-13 19:30

LR5有單機版

LR5有單機版
whk1992 發表於 16-1-2015 18:18

但好似5.7先support D750個Raw, 而5.7好似已經入左CC... 定係5.7都有單機?

但好似5.7先support D750個Raw, 而5.7好似已經入左CC... 定係5.7都有單機?
raisin 發表於 2015-1-16 18:20

人地都話有單機版.
http://shop.adobe.com/store/adbe ... productID.280932200

raisin 發表於 2015-1-16 18:20

LR5.7開心使用中。

唔洗錢,可以試吓。

再有軟件可以免費下載了!今次是 DxO 與 Digital Photographer 的合作,讓大家可以免費下載 DxO Optics Pro 8,限時至明年 1月31日,只要進入網站,提交電郵,就可以下載軟件,並且於電郵收到啟動編碼,即可使用。

DxO Optics Pro 可視為 Lightroom 以外的另一個選擇,同樣可以處理 RAW 檔,而且更接近圖像瀏覽器的操作,而非 LR 那種龐大資料庫。另外則有一系列工具包括 Smart Lighting、Selective Tone、Lens Softness 等。如果想試試的話可以按此免費下載,有 Windows 及 Mac 版本。

http://photoblog.hk/wordpress/98 ... 0%E6%9C%88%E5%BA%95

唔洗錢,可以試吓。

再有軟件可以免費下載了!今次是 DxO 與 Digital Photographer 的合作,讓大家可以免 ...
chungsm 發表於 2015-1-17 11:22

DxO Optics Pro 8 唔support D750.

我用 canon 5d3和1dx 都無問題