閃燈新手求助

我用緊6D 之前手痕買左支YN622 (6D無內閃 想唔買都唔得)
我老友用緊D90 有支SB900

如果我想玩飛燈 買YN622果D可唔可以 一個買NIKON 一係買CANON 之後較同一CHANNEL 可唔可以飛到閃 (我知無TTL, M MODE SET燈就可以)

P.S. N年前去影MODEL見D CHING好似可以NIKON同CANON一齊飛

THANK YOU~

我用緊6D 之前手痕買左支YN622 (6D無內閃 想唔買都唔得)

如果我想玩飛燈 買YN622 ...
京 發表於 2015-1-14 16:08

sb900 有auto 測光,可比任何牌子相機用,只要有hotshoe 單點引閃就得.

ETTL以外的非ETTL,只要有單點引發就可以一齊閃,只係只能用M或Auto

如果我想玩飛燈 買YN622 ...
京 發表於 2015-1-14 16:08

622 or 622 TX?

你意思係一個用 622TX canon , 一個用 622TX nikon 之後引同一堆 622 接收器 ?

622 or 622 TX?

你意思係一個用 622TX canon , 一個用 622TX nikon 之後引同一堆 622 接收器 ? ...
anonymoushk 發表於 2015-1-14 20:09

係呀~~不過我見622本身已經有分NIKON版同CANON版 所以唔知WORK 唔WORK

係呀~~不過我見622本身已經有分NIKON版同CANON版 所以唔知WORK 唔WORK
京 發表於 2015-1-14 18:19

622 non TX 既話, C 只可以 trigger C , N 只可以引到N ,同 channel 都唔會 mix up

所以我諗 TX 應該都有分返,行唔同頻段

如果要 share 用,我同幾個朋友都係 560 TX + 560 III
一人帶一引一燈都已經有4支燈玩 or 一個帶 560TX,其他攞 602 / 603 其中一個,因為 560 TX 可以行 602 / 603 mode 不過無得 both

622同622XT都注明for C/for N,要配套使用喎,而閃燈即使Nikon都有單點引發腳,應該可以引發的,當然沒有TTL,只能M或電眼

622XT係單純發射,而622則可作發射&接收