請給意見,D610 + 鏡皇24-70 買唔買得過

最近見特價
$23XXX

價錢算唔算最抵?

呢部d610在影風景或d暗位,夠唔夠?
由d90升上去,值唔值?

最近見特價
$23XXX

價錢算唔算最抵?

呢部d610在影風景或d暗位,夠唔夠?
由d90升上去,值唔值? ...
photohk 發表於 18-1-2015 13:55

齋係price.com.hk格價, 呢個價唔抵...

自己對鏡皇與趣不大... 但比起D90都算大升級黎既...

機850g+鏡900g, 成set1.75kg. 日常用都幾重.

機850g+鏡900g, 成set1.75kg. 日常用都幾重.
calvin83 發表於 2015-1-18 14:18

拎嚟曬下都不錯

用過ue]機850g+鏡900g, 成set1.75kg. 日常用都幾重.
calvin83 發表於 2015-1-18 14:18 [/quote]

我想有支光圈夠大
因很多時影d比較暗既地方
請闕用d610既師兄,呢部iso你地會推到幾盡先唔敢再向上推?
而d質素又唔會差得太離譜

支鏡皇
佢話做緊特會,$12xxx
所以推我鎖咁配
其實我唔一定ket鏡
若有另一支質素好既配都可
當然,未必要鏡皇

用過ue]機850g+鏡900g, 成set1.75kg. 日常用都幾重.
calvin83 發表於 2015-1-18 14:18

我想有支 ...
photohk 發表於 2015-1-18 14:40 [/quote]

可惜而家沒D300同級的Aps c機。

請闕用d610既師兄,呢部iso你地會推到幾盡先唔敢再向上推?
photohk 發表於 18-1-2015 14:40

影Raw的話D750同D610高ISO下係差唔多....
我用D750, ISO6400必要時我會用, 但盡量用低D啦

差唔多既相, 一張ISO6400, 一張ISO200... (crop位有少少唔同...)

ISO6400 100% crop: (f/5.6 1.3s)

ISO200 100% crop: (f/7.1 15s)

Crop位大概係咁 (ISO6400果張)

100% Crop係好覺, 但當你resize到去平時會用既尺寸 (普通share, 非印相) 其實無乜問題.... 以下resize到一般mon show到既1618x1080...

(全部都無開NR)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

支鏡皇
佢話做緊特會,$12xxxphotohk 發表於 18-1-2015 14:40

即係D610要$11xxx? 咪玩啦, D750都只係12xxx....

影Raw的話D750同D610高ISO下係差唔多....
我用D750, ISO6400必要時我會用, 但盡量用低D啦

差唔多既相, ...
raisin 發表於 2015-1-18 16:57

ISO6400
放大睇,雜訊真係幾差

平時黎講,的確唔多人會把相片又放大又拿去晒相,一般都係網上分享便算
但老實講,真係不能排除有這個需要
我大多時候影相都係朋友間互相分享,網上相簿/雲端硬碟...等等,邊個會咁得閒把相放到大一大黎睇!?
但有時,真係要交功課呀!試過幫朋友影結婚花綷,第二日朋友就拿左我影D相晒出黎俾佢既親戚拿番大陸,當中還晒左幾張8R
所以,如無必要,我都係唔會去到ISO6400

不過,自己出外玩,旅行就唔同講法了!
我依家部相機ISO推得唔太高,過高一點,唔使放大都好易睇到D雜訊
呢部機影夜影或一些室內較暗地方時,又無得吓吓落腳架,石膏手石膏腳都頂唔順,所以我一直有心諗住換機~

Tamron SP 24-70mm + D750