初學買定焦鏡

各位師兄, 小弟初學攝影, 已打算圓NIKON機身, 但想買一定焦鏡及閃光燈學,1基本野先, 主要影人, 想請教應該買幾多MM同幾大光圈的定焦鏡好?以及咩MODEL的NIKON閃光燈好?

各位師兄, 小弟初學攝影, 已打算圓NIKON機身, 但想買一定焦鏡及閃光燈學,1基本野先, 主要影人, 想請教應該 ...
qmk292 發表於 19-1-2015 10:11

DX定FX機?

以35mm equivalent焦距來計, 由大景+全身 (35mm) 少D景+半身 (50mm) 更少景+大頭 (85mm) 到 究極背景模糊 (105mm以上) 都得... 光圈的話, 35mm-85mm都係 f/1.8入門, f/1.4進階...

如果係DX機, 可以平平地用35/1.8G DX 開始先 (約52mm equivalent)... 而無論DX或FX都可以用50/1.8G (用係DX上就變成75mm equivalent) 平靚正~ 想再長焦D用85/1.8 (DX ->變成127mm equivalent)

閃燈好多技巧, 錢唔係問題的話買枝SB910會有好多玩法... 再唔係SB700, SB600呢D級別應該都夠用一排... 不過小弟仲未開始玩閃燈, 所以呢樣野等其他師兄搭啦

回覆 1# qmk292

光圈有大買大(有得收嘛), 不要什麼'一步到位'(玩少好多野)
    平平地入支 Nikon AF-D 85mm f/1.8 (仲有貴幾舊o既 Nikon AF-S 85mm f/1.8 G) 玩下先, 摸清自己喜好再添器材

回覆  qmk292

光圈有大買大(有得收嘛), 不要什麼'一步到位'(玩少好多野)
    平平地入支 Ni ...
skywavez 發表於 19-1-2015 10:43

D3xxx 或 D5xxx系列用唔到D鏡 所以睇下樓主用邊部機, 可能要G先得

同埋85mm上DX有點太tele...

D3xxx 或 D5xxx系列用唔到D鏡  所以睇下樓主用邊部機, 可能要G先得

同埋85mm上DX有點太tel ...
raisin 發表於 2015-1-19 10:45

忘了還有支G鏡, 已加

終極平價有支AF-D 50/1.8, 雖然散影一般但初玩抵用

忘了還有支G鏡, 已加

終極平價有支AF-D 50/1.8, 雖然散影一般但初玩抵用  ...
skywavez 發表於 19-1-2015 10:49

50G實在好50D太多, 又唔係貴, 所以直接推50G了...

50G實在好50D太多, 又唔係貴, 所以直接推50G了...
raisin 發表於 2015-1-19 10:50

有budget當然唔洗考慮窮人鏡

有budget當然唔洗考慮窮人鏡
skywavez 發表於 19-1-2015 11:32

睇50.8G price.com上面個價, 行1.5k 水1.1k... 我覺得除非真係窮到"火農", 如果唔係 50.8G會好過50.8D好多........

各位師兄, 小弟新入手, 想請教D同G鏡有咩分別?

各位師兄, 小弟新入手, 想請教D同G鏡有咩分別?
qmk292 發表於 19-1-2015 14:54

AF-D鏡 (即上面講既 "D鏡") 要有機身AF摩打先AF到... AF-S鏡唔駛 (而 "G鏡" 係AF-S的)
而D3XXX同D5XXX呢兩個系列係無機身AF摩打的, 所以用唔到 "D鏡"

另外 "G鏡" 新出, 比起 "D鏡" 某D地方會有所改善 (但 "G鏡" 比 "D鏡" 一般大少少, 重少少同貴少少)

師兄打算買邊個機身?