RX100 想UPGRDAE EOS M2 或 A6000

用左RX100 三年, 真係好方便. 俾老婆傻瓜拍又得, 玩下光圈快門又得.
不過都係時候要換部機玩下, BB下個月出世, 想買部拍人像同自拍全家福, 旅行又可以影下WIDE 同TELE甘(真係貪心) 簡單D講想要有WIDE鏡, 長焦同定焦大光圈

用開機仔同有BB, 唔會考慮大機, 打算買部無反換鏡頭玩下. budget 可以浮動 最好將來可以升GRADE唔使成套揼又CP值高D啦
做左輪功課,有2套比較合心水
PLAN A: EOS M2 : 3鏡套裝水貨
PRO : 聽說3鏡都有水準, 尤其定焦同支新WIDE鏡, 價錢平, 5K幾乜都有齊, 鏡掂的話以後UPGRADE換BODY就得
CON: 暫時得水貨, 對焦慢, 唔知C記無反的方向同力水
PLAN B: A6000 : 買A6000比較複雜, 方案1.  A6000 雙鏡套裝平平地玩住先, 方案2. .  A6000 雙鏡套裝加支SEL24F18Z 方案3. 買淨機A6000 另加SEL24F18Z 同SEL18200 (非LE版)
PRO: S記無反比較成熟, BODY功能強, 搞2支菜頭有排玩
CON: 貴, 影人D色怕可能無C記好

我知道兩套系統現時價位好懸殊 (5K 同15K分別). 最好有師兄用過E兩套俾D寶貴意見我值唔值玩大D. 唔該晒.

兩部我都有
M2直出靚,多效果玩,機身細少方便,但DR較窄,少掣,操作會過分依賴TOUCH SCREEN,電量麻麻,又要用叉機叉。
我係雙KIT,唔講得上好好,但22mm夠餅,帶出街好方便,焦距好用,基本上我係長插住。
M2影完相有DELAY嘅問題仍然困擾注我,影會郁嘅野會好唔方便。

A6000性能同操控上贏晒,DRO好實用,usb叉電極方便,但直出色唔得,膚色唔靚,要執。

M2 已有行貨,不過貴水貨好多,同一樣嘢就唔值
祇玩ef-m 11-22mm已經好好了

兩部我都有
M2直出靚,多效果玩,機身細少方便,但DR較窄,少掣,操作會過分依賴TOUCH SCREEN,電量麻麻, ...
肥肥 發表於 2015-1-20 16:57

到時都無時間執相咯. A6000, 師兄你係唔係用kit 鏡? 膚色偏藍?
另外M2有delay, 個B大少少記就麻煩. (不過鏡得又可以影住先, 大小小時換body m3, m4甘)

甘師兄, 你覺得值唔值用多倍幾錢買A6000?

M2 已有行貨,不過貴水貨好多,同一樣嘢就唔值
祇玩ef-m 11-22mm已經好好了
tolo2036 發表於 2015-1-20 17:00

就係支11-22同22定焦吸引左我, 仲白菜價錢 3鏡1機又燈又轉環....

搞到我選擇困難

等多大半個月
睇吓有冇
a7000
rx100 IV
naomi 發表於 2015-1-20 17:08

多謝師兄資料. RX100 IV唔諗了, 主要想玩多少少野

另外A7000 又玩5軸反震到時新出應唔輕又唔平. 如果放寬重量要求,我會試A7 II, 另外投放上我情願貴鏡平BODY

多謝師兄資料. RX100 IV唔諗了, 主要想玩多少少野

另外A7000 又玩5軸反震到時新出應唔輕又唔平. 如 ...
kenkwong 發表於 2015-1-20 19:05

唔系叫你一定買新嘢
之不過有新嘢 , 舊貨會有折讓
平唔到一千都有幾百 , 憜非唔置在 .

到時都無時間執相咯. A6000, 師兄你係唔係用kit 鏡? 膚色偏藍?
另外M2有delay, 個B大少少記就麻煩. (不 ...
kenkwong 發表於 2015-1-20 18:54

我用sigma兩支定焦,偏藍偏綠都有。

我用sigma兩支定焦,偏藍偏綠都有。
肥肥 發表於 2015-1-20 19:56

SONY 特色 , 影RAW 後制算