新手買Tele鏡 (小黑及其他選擇)

事緣我由D50升級D750, 但一枝新鏡都未買, 只用緊 Tokina 15-16mm f/2.8同Nikon AF-D 50 f/1.8...

當然我會買新鏡 (1) 填補我想要但無的鏡 (2) 將舊鏡換返D靚鏡... 而舊鏡可以用住先, 但無既焦距就係無... 所以呢... 我其實係想買 tele 鏡的, 所以想討論一下

(我講緊的tele即70-200mm呢個焦段... 再上應叫Super Tele/Exotic?)

買鏡時, 好多因素我都會考慮... 亦因此好難作出平衡 (以下有少少分先後...)
1. 解像度
2. 光圈 (入光量)
3. bokeh quality
4. 對焦速度/準確度
5. 防震 (偽腳架)
6. 輕/細 (兩枝800g既鏡 > 一枝1600g既鏡)
7. 方便 (如zoom會方便過換鏡...)

我會影人, 影女友, 影風景 (天空山樹海...), 影城市... 未影過微距但會想試下, 如果有鏡

由於吾錢也有涯, 而鏡海無涯 (即係budget有限), 我有諗過以下選擇...
組合A: 小黑3 (AF 80-200 f/2.8D ED) ($7000, 1300g) (二手$4000)
(最平, 但重)
組合B: Tokina百微 AT-X M100 AF PRO D ($3250, 540g) + Nikon AF 180mm f/2.8D IF-ED($5500, 760g)
(多左微距)

組合C: 小小黑 (AF-S 70-200 f/4G ED VR) ($10000) (850g)
(最輕便, 但光圈細)
組合D: Nikon AF-S 85mm f/1.8G ($3400, 350g) + Nikon AF DC 135mm f/2D ($8000, 815g)
(光圈最大, 但只到135mm)
組合E: 小黑6 (AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II) ($16000, 1530g)
(最萬能, 但最重)

大家點睇? 由於未用過tele定焦, 所以唔知換鏡需要大唔大... (機上枝鏡影到就唔換用腳zoom, 有特別需要就換?)

Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD (Model A009)

Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD (Model A009)
calvin83 發表於 20-1-2015 13:06

唔考慮貪龍 品牌外觀同形像問題 (就好似好多人唔買三叔一樣)

calvin83 發表於 20-1-2015 13:06

見師兄都有用135定焦, 好似... 唔知用既機會多唔多, 好唔好用呢?

回覆 5# raisin
其實你應該買番支標準Zoom 如 24-70mm f/2.8G...

回覆 7# neneaee
錢太多應該 買奶 好過入 泥坑.

A係冇錢最後選擇,係差在冇VR比較麻煩,同埋對焦比較慢,如果唔係唔差

B係最少機會出動選擇,除非你成日影微 ...
neneaee 發表於 20-1-2015 13:36

認真回答
A. 比起貪龍VC我會揀呢枝... 呢個價錢買呢枝鏡, 係咪無得輸呢?
B. 你又講得o岩... 似乎唔太值得考慮
C. 又係... 如果唔影人的話呢枝都OK, 但想要散景就...
D. 我會影人, 以前用DX時係插50影人像... 咁85應該會o岩用... 135係另一傳統人像鏡, 我諗有其意義, 會研究...
E. 我又唔係錢太多, 似乎唔適合了

將選擇縮窄至 A同D

回覆  neneaee
錢太多應該 買奶 好過入 泥坑.
calvin83 發表於 20-1-2015 14:06

奶就唔止錢太多... 而係對呢D小錢無左感覺