請教 : 影 3D 美術館相

請教各位 CHING, 用咩鏡頭影 (28 / 35 / 50 / 70MM) 會影得最好呢?

以我所知50mm以上變形會較少,所以焦距愈長愈好,不過有無咁多空間比你退後就另話。

帶支Zoom去.

回覆 3# calvin83

都係一個好辦法~

請教各位 CHING, 用咩鏡頭影 (28 / 35 / 50 / 70MM) 會影得最好呢?
amb_cpl 發表於 2015-1-24 16:56

好多時有個最佳拍攝位置mark在地上, 好鬼近多數都係ff 35mm以下, 之前去過korea影過3d館
睇住舊相先

全是ef-m 22mm f/2(FF 35mm)影的, 比地下個位置還要後, 因為室內暗又要影人, 已用了f/2加iso 1600,  用不到11-22mm  f/4-5.6

估計地下最佳位置(mark)是FF 28mm吧,我出咗街,返屋企找找有冇一些用11-22mm (FF 28mm)影的(沒有人的)給你參考

如果是影地上的畫, 除了最佳位置, 也要留意係咪要企高D影
這張是用POWERSHOT S90 DC影的,最佳位置有條梯架俾你企止去影, 是用~FF 28mm影的,不過好多人都係在地上景影就算, 就少了立體感了
我用了RAW, DPP拉光暗以增強立體感, 原相在地上, 好淡色, 好大張但很不起眼,第一次行過都睇唔到
(拍於秦始皇兵馬俑展)

回覆 1# amb_cpl
越 Wide 越好
因為除左要影到個人外,又要影到成個 3D 美術景

睇黎應該係 35MM + 1.7M高.... TKS CHINGS....

睇黎應該係 35MM + 1.7M高.... TKS CHINGS....
amb_cpl 發表於 2015-1-25 00:22

#6嗰張是用~FF 28mm影的,原來之前沒有寫明,已更正,所以最合適應是FF 35mm 或以下,最好連人一齊影,立體感會強D,帶支zoom 企喺最佳拍攝個mark,你睇個frame和zoom下,其實都知用邊個焦段

原來那次影3D館沒有用11-22mm(FF18-35mm)影過相

回覆 9# tolo2036

TKS CHING~