想影星, 但要一粒粒唔要星軌

如果長曝光收光圈, D 光會變左條, 如果要一粒粒, 應該用咩SETTING?

高ISO 大光圈冷色?

用咩機影先

如果長曝光收光圈, D 光會變左條, 如果要一粒粒, 應該用咩SETTING?

高ISO 大光圈冷色? ...
rion 發表於 26-1-2015 12:40

主要係快門要短 (好似頂盡三十秒?)

至於點達到呢個速度, 就睇你其他settings...
1. 大光圈
2. 高ISO

主要係快門要短 (好似頂盡廿零秒?)

至於點達到呢個速度, 就睇你其他settings...
1. 大光圈
2. 高ISO ...
raisin 發表於 26/1/2015 12:44

D750 手持
1/6, F4, ISO 12800 (定再高一級?)

用埋腳架再換大D光圈, 個快門係唔係可以再快D ?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

D750 手持

...
rion 發表於 26-1-2015 12:47

http://www.fotobeginner.com/9060/free-star-exposure-calculator/

呢度介紹左個 "唔會變星軋曝光時間計算器"

5D3 16mm 最多係30秒左右咁話
例如 使用 Canon 5D Mk III 配合 16mm 的廣角鏡,拍出星空相片(非星軌)最長的曝光時間便是 31.3秒,這時你便可以把相機設定為 f/2.8 (或最大光圈),ISO3200 (或其他數值) 和 快門 30秒 (或自行計算成31.3秒),這樣理論上星星會保持點狀而不會出現星軌!

如果無咁wide, 或者解像度更高, 時間會短D... (因為解像度呢點, 我有少少質疑個計算器... 又或者係我錯)

如果光害太大, 都要減少曝光...

D750 手持

...
rion 發表於 26-1-2015 12:47

要長曝當然要腳架!

高ISO 大光圈冷色? ...
rion 發表於 2015-1-26 12:40

去研究赤道儀.

去研究赤道儀.
6seven 發表於 26-1-2015 12:53

呢個就唔止係影一粒粒星... 而係影銀河了

大光圈,高iso,10零秒。
星唔難影,最難係個天,同地點
然後瘋狂後制

nex5+16 2.8