三選一,七百蚊內窮學生腳架

先多謝版內有很多熱心既前輩解答小弟之前既買大光圈鏡/轉相機POST
由於下個月 朋友相約去上山影星星,所以需要購買一個腳架,亦都方便日後去camp 影相。
小弟揀左3個腳架,各有好壞,唔知邊樣重要D,所以向大家請教一下。
1. Manfrotto MK393-PD http://www.manfrotto.hk/393-photo-kit
是有牌子(有信譽),小34cm 輕1KG,平$360HKD  壞處: 只能負重2KG
2.淘寶既轻装时代Q999C三脚架碳纤维 三角架云台套装
3.都係淘寶既文凡MR-520碳纤维三脚架 全景云台
2同3 多功能,可負重8KG       壞處:無牌子(無信譽),重1.5KG,貴$622HKD

小弟唔知道點平衡各樣需求,希望大家教下我點揀。或介紹其他腳架
謝謝大家

先多謝版內有很多熱心既前輩解答小弟之前既買大光圈鏡/轉相機POST  
由於下個月 朋友相約去上山影星星 ...
acdebby 發表於 26-1-2015 15:23

係咪keep返GF6? 買左邊枝鏡?

回覆 2# raisin

無錯啊,前輩,玩住GF6 加Panasonic 20/ 1 .7 先

不如你買支MR-520番來試, 等你報告睇下得唔得.

影星星既腳架波頭鎖力最緊要夠, 影影下dup頭就玩完

回覆  raisin

無錯啊,前輩,玩住GF6 加Panasonic 20/ 1 .7 先
acdebby 發表於 26-1-2015 15:31

大陸不知名牌子, 佢識你你唔識佢... 買返黎發覺係虧野就唔抵啦...

係師兄搵到可靠資料前, 都係大牌子 (1) Manfrotto 啦, 又或者睇下Sirui/Benro 既低價鋁腳, 始終係做大左既大陸牌子...

到你影星時, 因為可能都要曝十幾秒, 始終係低價腳架, 盡量一節腳都唔好開 (除非有野遮住要升高... ), 中軸更加唔好升高~

影星星既腳架波頭鎖力最緊要夠, 影影下dup頭就玩完
ronaldlam 發表於 26-1-2015 15:44

GF6+20/1.7 唔駛好好力掛............. o.o

回覆 6# raisin
多謝前輩指教買腳架,仲關心埋小弟用既時候要注意既地方,EPC既版友真好。
多謝您先。

回覆 5# ronaldlam

係啊,我朋友話,平價腳架,用耐左,鎖波頭 個鎖 會鬆。
是真嗎?Manfrotto MK393-PD都會嗎?

回覆 6# raisin
影星睇下影幾多秒, 好似樓上講, 波頭鎖力要夠. 如果影星軌, 最好搵支穩定D腳.