剛手入Canon 6D 24-70 Kit 求教

佢個Live view對焦慢到喊是否正常?

個埋支24-70 F4 個MACRO樓到去最盡時, 係對唔到焦, 同埋FEEL到支鏡不斷發出D抖動聲,

MARCO唔樓到盡就對到, 係咪又正常?

付片

MACRO樓到去最盡時對焦支鏡係咁震, 震到有聲 , 又對唔到焦
https://vimeo.com/118206820

佢個Live view對焦慢到喊是否正常?

個埋支24-70 F4 個MACRO樓到去最盡時, 係對唔到焦, 同埋FEEL到支鏡不斷 ...
u55699 發表於 30-1-2015 14:35

24-70轉macro模式後, 對焦距離會有限, 試下擺近D... (話晒係macro mode, 影咁遠做乜?)

6D未有dual pixel CMOS, live view對焦慢到喊係正常, 好多單反都係咁

樓主之前用咩機?

樓主之前用咩機?
sony_vaio 發表於 2015-1-30 14:58

350D

24-70轉macro模式後, 對焦距離會有限, 試下擺近D... (話晒係macro mode, 影咁遠做乜?)

6D未有dual pixel ...
raisin 發表於 2015-1-30 14:48

如果個MACRO樓到盡, 我試過放近放遠都唔得

唔樓到盡就OK

上CS check

太近或太遠所以對唔到焦,好正常,相信以片中那個距離手動對焦都對唔到,鏡身有寫明最短Macro距離。
留意支鏡個對焦尺黃色一段係你set咗去Macro之後可以對焦既距離。

另外6D個LV對焦都係正常,因為個Sensor只係有Contrast Detection,唔似700D之類有Hybrid CMOS AF。

如果個MACRO樓到盡, 我試過放近放遠都唔得

唔樓到盡就OK
u55699 發表於 30-1-2015 15:02

要距離鏡頭3-6cm左右先focus到, 試過唔得?

要距離鏡頭3-6cm左右先focus到, 試過唔得?
raisin 發表於 2015-1-30 15:21

我今晚番去再試下!

太近或太遠所以對唔到焦,好正常,相信以片中那個距離手動對焦都對唔到,鏡身有寫明最短Macro距離。
留意支 ...
harryytm 發表於 2015-1-30 15:13

我唔係好明黃色果個RANGE係點解, 可否指點一下?