新手買b+w filter一問

小弟剛買咗枝小小黑 (70-200/4 VR)
想買個filter保護下, 安全d
諗住買個 b+w xs-pro nano (好似係), 好似又靚又易清潔
佢個67mm UV filter, 唔知街價大約幾錢, 同埋去邊d地方買平得黎會信得過d? (已解決)
呢個系列, 用黎做protective filter係咪都係UV filter?

回覆 1# raisin
[伸手mode]可以試下 Marumi EXUS protector[/伸手mode]

回覆  raisin
[伸手mode]可以試下 Marumi EXUS protector[/伸手mode]
calvin83 發表於 2-2-2015 02:24

幾銀?

google下真係咁難咩?
neneaee 發表於 2-2-2015 03:32

尋晚太眼訓

poor記 marumi 67mm exus UV $350, B+W 67mm XS-Pro Nano UV $450, 價錢又唔係差好遠

有無師兄比較過呢兩隻, 覺得點?

尋晚太眼訓

poor記 marumi 67mm exus UV $350, B+W 67mm XS-Pro Nano UV $450, 價錢又唔係差好遠

...
raisin 發表於 2015-2-2 11:36

MARUMI用過平果隻超薄
個人覺得唔太好抹 不過未用過E隻貴野
不過差咁小 不如買B+W

B+W 你要果隻響肥_賣$520, 我果人覺得hoya易抹d, 好似仲有出protective filter

回覆 5# raisin
你喜歡啦, B+W 銅邊同 Marumi 鋁邊各有各好.

B+W 你要果隻響肥_賣$520, 我果人覺得hoya易抹d, 好似仲有出protective filter
cl7rken 發表於 2-2-2015 10:20

上綱睇人人都話HOYA好難抹, 我自己用過Kenko Pro 1 D 都係難抹... 師兄唔知用邊隻hoya?

回覆 9# raisin

我果隻五年前買的, 我記得是有防UV的