新手去台灣旅行帶/影乜好?

二月底/三月初去台灣旅行, 預計會有以下呢D影相對像:

A. 女友
B. 天燈節
C. 平溪, 青桐, 十分等地
D. 希望有櫻花睇 (最好係吉野櫻tim啦)
E. 夜市
F. 西門町/紅樓
G. 淡水

可用裝備:
A. D750, 16mm f/2.8, 50.8D, 70-200/4 VR
B. NEX5, 37mm f/2.8 (MF), 50.4 (MF), 18-55kit
C. Sirui N2204X

問:
1. 帶乜好? (應該外遊帶D750, 行街帶NEX... 腳架帶唔帶?)
2. 每個場景有乜建議/要注意既地方呢?

初步諗法...
A. 女友 <- 主要想用70-200測試一下我會用85定135多
B. 天燈節 <- ultra wide 好似壯觀D, 是否需腳架? 應該會帶腳架長曝~
D. 希望有櫻花睇 (最好係吉野櫻tim啦) <- 用70-200, 腳架是否必需?

你有冇試過帶曬D裝備出街行成日?
neneaee 發表於 5-2-2015 10:53

旅行之前會試
同埋唔會同一個時間帶晒全部裝備... (行街用NEX吧)

我會pack袋的~

鏡到用時方恨少
但我去旅行只愛輕裝上陣,好多時只拎DC

外遊同行街冇分別的,你都係要攞曬D野上身
腳架,除非有必要,如果唔係可免則免
天燈識飛,長曝既話你會影左 ...
neneaee 發表於 5-2-2015 10:58

外遊時, 重野放係酒店, 身上只帶所需裝備
相機袋除左上機之外都會放行李
我明腳架可免則免, 但好想影傳說中既 "天燈流"

之前叫你買支2470 2.8, E家你知點解啦.

之前叫你買支2470 2.8, E家你知點解啦.
calvin83 發表於 5-2-2015 11:01

唔要呀! 要wide無wide, 要tele無tele!

(不過係唔駛換鏡囉 )