諗梗買鏡蔡仔.

已有支18200一支303.5
想買支24-70.但買左又好似同支18200差唔多.
定要支351.8好.兩支都好似差唔多價.
有冇C兄俾到意見呀,
我一般影下普通風景,細件野.魚呀個D.

已有支18200一支303.5
想買支24-70.但買左又好似同支18200差唔多.
定要支351.8好.兩支都好似差唔多價.
有冇 ...
wingkps2 發表於 9-2-2015 14:51

話說APS-C機用24-70, 會變左36-105, 唔太實用... 不如買16-70ZA啦

細件野你已有30/3.5 macro... 如果要影遠D既細件野, 就搵100mm以上既macro吧

回覆 2# raisin

16-70ZA      好貴啊...C兄.我未去到咁高階啊.

回覆  raisin

16-70ZA      好貴啊...C兄.我未去到咁高階啊.
wingkps2 發表於 9-2-2015 15:16

SEL1670Z不是平過SEL2470Z嗎? 或者你講清楚係邊枝........

回覆 4# raisin

吓..唔通我記錯.我睇下先.
睇完格價網. SEL2470Z $7750
                           1670係$6200
                 SEL35F28Z   $4780
睇完......

蔡鏡支支都貴啦, 我fd用緊a6000+1670佢話正呀無買錯~

蔡鏡支支都貴啦, 我fd用緊a6000+1670佢話正呀無買錯~
KOJI 發表於 2015-2-9 15:29

就係我有支18200
怕支1670都差唔多焦距, 因為畫質我18200我都可接受到既.
先想買支35 2.8啊.

就係我有支18200
怕支1670都差唔多焦距, 因為畫質我18200我都可接受到既.
先想買支35 2.8啊. ...
wingkps2 發表於 9-2-2015 15:33

35/2.8 又會唔會好接近 30/3.5呢?

35/2.8 又會唔會好接近 30/3.5呢?
raisin 發表於 2015-2-9 15:35

係.....所以有D...但2.8大光圈.

係.....所以有D...但2.8大光圈.
wingkps2 發表於 9-2-2015 15:38

2.8同3.5差咁少... (半個stop咋~)