用緊既SD card

card既野我唔係好識, 右邊果張係買雞送既, 是咪垃圾?
左邊果張係幾年前買落, 想問下依家仲夠唔夠用呢? thanks!

幾年前未有左邊那張,零分重作

card既野我唔係好識, 右邊果張係買雞送既, 是咪垃圾?
左邊果張係幾年前買落, 想問下依家仲夠唔夠用呢? tha ...
cl7rken 發表於 11-2-2015 10:28

右邊就Class 10, 即最低寫入係10MB/s... 真係幾雞

當然有無用就睇你既用途同埋用邊部機啦

回覆 2# 必思

幾年前未有咁可能係前年
不過好似係大前年wor, 我記得買左好貴ga, 咁即係我張card唔係好舊, thanks

幾年前未有左邊那張,零分重作
必思 發表於 11-2-2015 10:36

妖, 左邊果張UHS-1黎既 (不過似係舊版Extreme喎, 新版Extreme寫住60MB/s的... 雖然係 read 60 write 40...)

右邊果張係買雞送既, 是咪垃圾?
都唔係垃圾既..比DC 仔用~~影JPG 都係咁用~~

回覆 3# raisin

感謝! 我見有分SDXC 同 SDHC, 現今係咪應該買SDXC有support UHS-1果d?

回覆  raisin

感謝! 我見有分SDXC 同 SDHC, 現今係咪應該買SDXC有support UHS-1果d?
cl7rken 發表於 11-2-2015 10:54

都係睇用途啦, Class 10又得, U1 U3 UHS-1 UHS-II 都得
32GB或以下就SDHC, 64GB或以上就SDXC, 唔到你揀

以同樣速度黎計, Sandisk勁唔抵

kingmax e" 張我用過
廿鬆d" 寫人
比普通 DC 用 ok

回覆 8# raisin

最多都係用70d拍下片, 拍10零分鐘唔會響重要時刻斷就ok, 連拍用raw應該唔會
買sandisk係求張card夠stable少出事, btw kingston d SD card stable嗎?